Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinarstvo
  • 11.03.2019. 15:45
  • Zlatiborski okrug, Užice

Malinari se udružili u Savez zapadne Srbije

Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Užice" iz Užica, "Podgolijiski zdravi plodovi" iz Međurečja, "Šabac" iz Mačve, "Limska dolina - vilamet" iz Priboja, "Studenica" iz Ušća i "Spas" iz Kraljeva osnovali su u Užicu - Savez poljoprivrednih udruženja zapadne Srbije.

Foto: Đorđe Simović
  • 627
  • 25
  • 0

U saopštenju Saveza malinara za zapadnu Srbiju je istaknuto da situacija koja se decenijama unazad odigrava ide na štetu srpske poljoprivrede i poljoprivrednika i da je neophodna borba kroz udruženo delovanje. 

Udruženje nije formirano radi ostvarivanja političkih interesa

"Udruženje nije formirano radi ostvarivanja političkih interesa i bavljenja politikom, već  u cilju odbrane poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje", navodi se u saopštenju Saveza malinara za zapadnu Srbiju, a prenosi PP Media. 

Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Užice" iz Užica, "Podgolijiski zdravi plodovi" iz Međurečja, "Šabac" iz Mačve, "Limska dolina - vilamet" iz Priboja, "Studenica" iz Ušća i "Spas" iz Kraljeva osnovali su u Užicu Savez poljoprivrednih udruženja zapadne Srbije.

Na sastanku Saveza je kako je saopšteno razgovarano o problemima malinara, o subvencijama koje se neredovno isplaćuju, o teškom položaju poljoprivrednih penzionera i nastojanju menjanja zakona koji se na njih odnosi.

Cena maline 165 dinara 

Zauzet je jednoglasan stav da bi cena maline trebalo da bude 1,4 evra, odnosno 165 dinara sa tendencijom rasta, a navedeno je da će se sudbina malinara rešavati u martu, a ne da će se čekati sezona branja.

Podsećamo preduzeće "Sirogojno company" iz Sirogojna na Zlatiboru nedavno je ponudilo proizvođačima maline akontnu cenu od 120 dinara za kilogram prve klase novog roda. Malinari međutim kažu da je ona "ponižavajuće mala" i da nakon nekoliko loših godina predstavlja definitivan krah malinarstva u Srbiji.  

Akontna cena maline 120 dinara za prvu klasu roda

Prošle godine otkupna cena maline u Srbiji varirala je od 50 do 140 dinara za kilogram u zavisnosti od klase. Malinari strahuju da će hladnjačari i ove godine koristiti oprobani recept od prošle kada su ubranu malinu masovno svrstavali u nižu klasu kako bi joj "oborili" cenu.  


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

PP Media


Tagovi

Malina Cena maline Asocijacija malinara Srbije Saveza malinara za zapadnu Srbiju Udruženja poljoprivrednih proizvođača


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.