Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 23.05.2022. 15:00

Đubriva - kupiti sada ili sačekati dalji pad cena?

Neka đubriva su pojeftinila. Neizvesnost na tržištu i dalje vlada.

Foto: Depositphotos/iamporpla
  • 2.177
  • 184
  • 0

Klackalica sa cenama đubriva se nastavlja. Ovog puta padaju za neke vrste. Dakle, prošle je nedelje amonijum nitrat (KAS) pojeftinio za dodatnih 35 evra po toni, dok je urea bila 150 evra jeftinija, navodi Agrarheute. Za KAS su od aprila manje za 300 evra po toni. Slično se dešavalo za ureu i tečni rastvor amonijum nitrata uree (AHL), dok su one za dijamonijum-fosfat (DAP) i potašu ostale nepromenjene i na vrlo visokom nivou.

Tome su doprinele niže cene gasa koji je najvažniji trošak u ovoj proizvodnji. Kupci i poljoprivredni proizvođači su pokazivali slabije interesovanje, jer ne žele da kupuju đubrivo po papreno visokim iznosima, a postoji rizik od daljeg smanjenja. Svi čekaju njihovu konsolidaciju.

Cene prirodnog gasa padaju. Sredinom marta trebalo je izdvojiti 230 evra po MWh, a sada oko 90 evra po MWh. Veliki proizvođači đubriva više nemaju dobar argument koji bi opravdao visoke cenovne vrednosti.

Međutim, izrazito slab evro, koji uvoz u dolarima značajno poskupljuje, sprečava njihov dalji pad. Evro je od aprila izgubio više od 10 odsto vrednosti i trenutno se trguje između 1,04 i 1,05 dolara.

Pojeftinila azotna đubriva

KAS je ove nedelje u nemačkim uvoznim lukama dostizao manje od 660 evra po toni što je oko 35 evra manje nego prethodne sedmice i više od 300 evra manje od onoga što se tražilo na vrhuncu cena sredinom marta. U Francuskoj se za njega moralo izdvojiti 650 €/t.

Za tonu uree u nemačkim lukama se trebalo izdvojiti 875 evra što je pad od 150 evra u odnosu na prošlu nedelju i 410 evra u odnosu na sredinu marta. AHL je na nemačkim spot tržištima ove sedmice dostizao 640 evra.

Cena uree je pala (Foto: Depositphoto/Leonid_Eremeychuk)

Cene fosfornih đubriva su i dalje nepromenjene. Za tonu DAP-a bilo je potrebno malo manje od 1.000 evra. Kada su u pitanju kalijumova, njihova cena je porasla na oko 610 evra po toni. Do rasta je došlo zbog snažnog uticaja embarga na izvoz iz Rusije i Belorusije.

Urea za isporuku u junu na tržištu fjučersa u SAD dostigla je samo 622 USD/t što je 40 dolara manje od početka maja i 265 dolara manje od sredine marta.

Slično je i na drugim tržištima. Egipatska urea se nudi za 750 evra, a na Bliskom istoku se trenutno može kupiti za 705 evra/t. 

Indija, koja je najveći svetski uvoznik, kupila je 11. maja oko 1,5 miliona tona uree po ceni od 677 evra na zapadnoj, odnosno 680 evra po toni na istočnoj obali Indije.

Rusija najvažniji igrač na svetskom tržištu

I pored sankcija, Rusija nastoji da ispuni svoje obaveze prema kupcima. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na sugestiju generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, rekao je da bi Rusija trebalo da dozvoli isporuke ukrajinskog žita u zamenu za olakšavanje ruskog i beloruskog izvoza potaše.

Moskva traži ublažavanje sankcija

Ova zemlja je jedan od najvećih svetskih proizvođača kalijumovih, fosfatnih i azotnih đubriva, odnosno drži 13 odsto svetske proizvodnje i najveći je izvoznik.

Prema podacima američkog Instituta za đubriva, ova zemlja isporučuje oko 23 odsto svetskog izvoza amonijaka, 14 odsto izvoza uree, 10 odsto izvoza fosfata i 21 odsto izvoza potaše. Najveći uvoznici su Brazil sa 21 odsto, Kina sa 10 odsto i Indija sa četiri odsto.


Tagovi

Proizvodnja đubriva Azot Tržište đubriva Cena đubriva Pad cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu