Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Clarkson's farm
  • 21.10.2021. 18:00

Džeremi Klarkson učinio više za poljoprivredu nego BBC-jev "Countryfile" u 30 godina

Dokumentarna serija "Clarkson's farm" u osam epizoda prikazuje kako se poznati voditelj nosi sa izazovima na svom poljoprivrednom imanju. Britanski farmeri ga hvale.

Foto: YouTube/screenshot
  • 243
  • 68
  • 0

Clarksonova farma - naziv je britanskog dokumentarnog televizijskog serijala, prvi put prikazanom na Amazon Prime Videu, čiji je glavni lik Džeremi Klarkson i njegovo imanje u Kocvoldu (Oksfordšir). Ovaj engleski novinar, pisac i poznati voditelj kultne emisije Top Gear o motornim vozilima, a kasnije i The Grand Tour, prošle godine kupio je Lambordžini traktor i pokrenuo TV emisiju "Clarkson's farm" (Klarksonova farma) u kojoj prati rad na poljoprivrednom imanju u čijem je vlasništvu još od 2008. godine.

Reč je o posedu koji se prostire na oko 400 hektara, a dok se Džeremi nije sam odlučio da obrađuje zemljište, koristio ga je meštanin koji je na njemu uzgajao ječam, uljanu repicu i pšenicu. 

Prva sezona ovog serijala ima osam epizoda u kojima je prikazano kako Klarkson kupuje svu potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju, pokušava da uvede inovacije, nabavlja stado ovaca otkrivši kako ih je teško kontrolisati, a što se najbolje vidi kada pokušava da postavi električnu ogradu. Takođe, u mestu otvara trgovinu za prodaju svojih proizvoda pri čemu za oglašavanje koristi društvene mreže.

Jedna od epizoda prati i kako deo svoje farme ostavlja neobrađenom gde se odvijaju, kako kaže, prirodni procesi. Tamo se nalazi i ribnjak koji je poribio s 250 potočnih pastrmki, ali i košnice sa pčelama. 

Naravno, osvrnuo se i na pandemiju Covid-19, zatvaranje pabova i smanjenu potrošnju piva pa je odlučio da smanji površinu pod ječmom i zasaditi više povrća. Globalna suša pogodila je i njegove useve, a jedna od epizoda pokazuje kako "muku muči" sa navodnjavanjem pomoću svog Lambordžinija.

Poslednja epizoda prikazuje njegove logističke probleme jer su i ječam i uljana repica spremni za žetvu u isto vreme. Unajmio je kombajn, ali nema gde s ječmom. 

Osim Klarksona kao glavnog lika u ovoj 45-minutnoj emisiji pojavljuje se i Kaleb Kuper, mladi radnik koji mu pomaže u radovima na farmi, Elen Heilvel koja čuva i šiša ovce, dok o njihovom zdravlju, ishrani i drugom brine Kevin Harison. Tu je i Čarli Arlend, agronom koji ga savetuje oko upravljanja gazdinstvom te Lisa Hogan, glumica i Džeremijeva partnerka koja s njim vodi farmu. 

Poljoprivrednici zadovoljni emisijom

Reakcije poljoprivrednika i to ne samo britanskih, na ovu emsiju su vrlo pozitivne. Smatraju da realno prikazuje kako upravljanje poljoprivrednim gazdinstvom nije nimalo lak posao, što je i sam protagonista nekoliko puta utvrdio. Jedan je uzgajivač ovaca izjavio kako je Klarkson ovom serijom za poljoprivrednike učinio više nego BBC-jev program "Countryfile" koji se već 30 godina emituje u toj zemlji, a izveštava o ruralnim, poljoprivrednim i ekološkim pitanjima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Treba spomenuti da serija na IMDB-u, najpopularnijoj filmskoj veb stranici na svetu ima vrlo visoku ocenu, 9.1.

Naravno, i na YouTube-u postoji niz videa koji prikazuju s čime se sve susreće ovaj novopečeni farmer, a jedan od zanimljivijih je 10 najsmješnijih trenutaka na Klarksonovoj farmi. Kako to izgleda, pogledajte u videu: 


Tagovi

Clarkson's farm Džeremi Klarkson Poljoprivredna emisija Televizija Amazon Prime Video Lisa Hogan Život na selu Top Gear Countryfile


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]