Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lepljive zamke
  • 05.08.2020. 15:00

EK naredila Francuskoj da zabrani lepljive zamke za ptice

Ovo je poslednje upozorenje Evropske komisije jer Francuska ne može da bude jedina zemlja koja dopušta hvatanje i mučenje ptica. Ovaj lov je okrutan, rekao je Ive Verilak, direktor francuske Organizacija za zaštitu ptica.

Foto: Flickr/Man Apart From Nature
  • 218
  • 6
  • 0

Francuska bi trebalo da zabrani hvatanje ptica u zamke na kojima se nalazi lepak, nakon što joj je Evropska komisija zapretila pravnim postupkom i novčanim kaznama, piše theguardian. Ovaj potez pozdravili su aktivisti koji su tu praksu opisali kao divljačku i pozvali francusku vladu da se ne predaje pritisku moćnog lovačkog lobija.

Lovci se brane da je to tradicija

Lovci tvrde da je metoda hvatanja ptica, poznata kao chasse a la glu vekovna seoska tradicija. Upotreba lepljivih štapova za ulov ptica zabranjena je u Evropi još od 1979. godine, osim u specifičnim okolnostima kada je praksa kontrolisana, selektivna i u ograničenim količinama. Od 1989. Francuska se pozvala na ove okolnosti kako bi dozvolila hvatanje pomoću lepljivih zamki u pet regija na jugoistoku zato što je to tradicionalno.

Francuska Organizacija za zaštitu ptica (LPO) prikupila je dokaze skrivenim kamerama i pokazala da takva praksa nije selektivna i da predstavlja pretnju ugroženim vrstama.

Ova lovačka praksa se završava u oktobru?

Ova država je jedna od poslednjih evropskih zemalja koja je odobrila lov na ptice lepkom, a na sastanku sa lovcima, Barbara Pompili, ministrka za ekologiju rekla je da ta praksa mora da se završi do oktobra.

"Ovo je poslednje upozorenje Evropske komisije jer Francuska ne može da bude jedina zemlja koja dopušta hvatanje i mučenje ptica. Ovaj lov je okrutan", rekao je Ive Verilak, direktor LPO-a.

Vili Šaren, predsednik Lovačkog saveza, rekao je da se ne slaže sa odlukom vlade da prati direktivu i upozorio lovce na pravnu akciju.

"Nadam se da ministarka neće slušati sirene u Briselu i da će ostati verna onome što Francuska, sa svojim tradicijama i jakim vrednostima predstavlja. Ovo je vrlo drevan način hvatanja ptica", rekao je Šaren za francetvinfo.

Kontroverzne prakse lova u Francuskoj

Prema proceni LPO-a, 5.000 lovaca svake godine uhvati oko 40.000 ptica pomoću lepka.

Pojačan lov i krivolov - jedni pune zamrzivače iz dosade, drugi se bore za goli život

U Francuskoj je inače dozvoljen lov na čak 64 vrsta ptica, dok je prosek u Evropskoj uniji 30 vrsta. Popis vrsta odobrenih za lov u Francuskoj uključuje i ptice selice poput divlje guske, čiji je lov zapravo "ilegalan" jer ih sprečava da lete prema severu.

Prihvatljive metode teranja ptica

Često u voćnjacima nalazimo plodove koje su oštetile ptice, pogotovo u vreme kada oni sazrevaju ili kada su visoke temperature pa je ovim životinjama potrebna tečnost. Postoji dosta metoda kako ih oterati, a koje im neće štetiti.

Oterajte bezopasnim metodama ptice iz voćnjaka

Mogu da se koristiti mreže i žice koje štite stabla, predmeti koje pomera vetar i tako stvara zvuk, razni uređaji koji ispuštaju posebne tonove koji plaše ptice, repelenti, ali i razni materijali koje imamo u domaćinstvu poput svetlucavih traka, CD-ova, balona, konzervi i slično. 

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Francuska Lepljive zamke Kontroverzne prakse Ptice Evropska komisija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.