Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice
  • 03.08.2020. 14:00

Oterajte bezopasnim metodama ptice iz voćnjaka

Problem koji se javlja prilikom teranja ptica je to što se one brzo navikavaju na sve što radimo u zasadu i oko stabala. Zbog toga je potrebno menjati pristup u rešavanju ove situacije.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 2.247
  • 39
  • 0

Veoma često u voćnjacima nalazimo plodove koje su oštetile ptice, posebno u periodu kad oni sazrevaju ili kada su visoke temperature pa je i ovim životinjma potrebna tečnost. Možemo mnogo toga učiniti kako bi zaštiti voćne plodove od ptica i umanjili štete koje čine.

Problem koji se javlja prilikom njihovog teranja je to što se one brzo navikavaju na sve što radimo u zasadima i oko stabala voća. Zbog toga je potrebno menjati pristup u rešavanju ove situacije.

Mnogo je načina da zaštitite voće

Postoji dosta metoda da se oteraju ptice, ali ih treba prilagođavati aktuelnom stanju. Sa pripremama je neophodno početi i do mesec dana pre početka sazrevanja plodova. U te svrhe mogu da se koriste mreže, zvukovi ili repelenti.

Mreže i trake

Na tržištu imaju u ponudi namenske mreže i žice kojima se štite voćna stabla. Drveće se obavije mrežom koja treba da je odmaknuta od plodova, u cilju sprečavanja da ih ptice oštete. Namenske trake se vežu za grane voćaka. Ove trake svetlucaju i šuškaju na vetru.

Zvukovi

Ptice reaguju na zvukove, a za njihovo stvaranje mogu da se upotrebljavaju različiti priručni predmeti ili električni i plinski uređaji. Obično amaterski voćari primenjuju vetrena zvona i razne zvončiće. Koriste i predmete koje sami izrađuju, a koje pomera vetar i tako stvara zvuk.

Ptice pojedoše zasejano seme - kako ih oterati?

Električni uređaji ispuštaju posebne tonove koji plaše ptice, poput zvukova grabljivica i drugih životinja koje su njihovi prirodni neprijatelji. Mogu se čak puštati i tonovi ptica u nevolji. Gasni top u pravilnim vremenskim intervalim od dve do dvadeset minuta stvara ton koji ih plaši. Pomerajte uređaje koji ispuštaju zvukove periodično, posle nekoliko dana, da se ne bi brzo navikle na njega.

Repelenti

Repelenti mogu biti različite materije koje razvijaju miris neprijatan za ptice ili proizvode miris životinja koje su prirodna opasnost za njih.

Priručni materijali

Raznovrsni materijali koje imamo u domaćinstvu mogu nam poslužiti kako bi oterali ptice i spasili naše voće. Možemo iskoristiti raznobojne trake koje šuškaju i svetlucaju, CD diskove, aluminijumske konzerve. Sami možete napraviti balon strašilo. Dovoljno je da na običnom, naduvanom balonu vodootpornim markerom nacrtate velike oči ili možete kupiti gotove balone strašila.

Zaštita živine od ptica grabljivica: Morke i CD-ovi samo neka od rešenja

Postavite lažne sove ili za grane vežite zmajeve u obliku ptice. Namestite šarene i svetlucave vetrenjače. Možete da ih privežete na lagane stubove što će vam omogućiti da ih pomerate u voćnjaku.

Obezbedite dodatnu hranu za ptice i pojilice što dalje od voćnjaka. Ukoliko se one dobro hrane manje će dolaziti u zasad.


Tagovi

Oterati ptice Ptice u voćnjaku Zaštitite voće Namenske mreže Amaterski voćari Repelenti za ptice Lažne sove Voćnjak Gasni top


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.