Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice u zasadima useva
  • 23.03.2019. 17:00

Ptice pojedoše zasejano seme - kako ih oterati?

Posebno su problematični vrana, gačac, divlji golub i fazan koji, na primer, dnevno može pojesti 15 do 20 grama semena kukuruza sa njive.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
  • 5.158
  • 20
  • 0

Ptice su vrlo korisne u bašti i na njivi jer čuvaju useve od insekata, ali isto tako znaju biti prave štetočine u rano proleće kada iz zemlje vade tek posejano seme ili mlade, tek iznikle biljke kojima pokidaju vrhove. 

Posebno su problematični vrana, gačac, divlji golub i fazan koji, na primer, dnevno može pojesti 15 do 20 grama semena kukuruza sa njive. 

Nije mi se jednom dogodilo da mi grašak ne iznikne ili iznikne tek delimično jer su seme pozobale vrane koje su, usput rečeno, vrlo pametne životinje. 

Ptice nikako nemojte ubijati nego ih oterajte sa useva pomoću nekoliko načina. 

Ptice grabljivice važne za poljoprivredu

U slučaju da se radi o manjim gredicama, na gredicu na koju ste posejali grašak stavite grane drveća. Vranama će u tom slučaju biti teško doći do zemlje, a grašak će u granama, kako bude rastao, naći potporu

Ptice se neće približiti zemlji ako se nešto na njoj miče ili sija pa u tu svrhu postavite strašila sa kojih će lepršati trake bele, žute ili srebrne boje jer ptice ne vole reflektujuće površine. Trakama možete ograditi gredicu, a još bolje ćete ih oterati ako koristite stare CD-e. Razvucite konopac preko gredice i na njega obesite CD, na više mesta i ptice će ostaviti seme na miru. 

Pomoć u rešvanju ovoga problema su i plastične flaše zapremnine 2 litre. Zarežite ih sa strane kako biste napravili dugačke prozore. Flašu postavite na štap i postavite u njivu. Okrećući se na vetru proizvode i zvuk, a što će oterati ptice. 

Jedna od mera je da na ivicama njive razbacate zrno kukuruza ili neke druge žitarice što će ptice odvratiti od onoga što je u zemlji. Ponavljajte ovu aktivnost neko vreme dok ne prođe opasnost za povrće. Ni u kom slučaju ne koristite seme koje je tretirano otrovnim preparatima jer štete od uginulih ptica, ali i divljači, mogu biti ogromne. 

Osim ovih mera, postoji i repelent za ptice, a kojim se tretira seme pre sejanja. Ovakvo seme odbija ptice, ali ne sme ostati na površini zemlje jer bi se tako ptice i divljač kojima je ovakvo seme lako dostupno, ipak mogli otrovati. 

Mere koje će umanjiti štete od ptica su i brzo klijanje i nicanje biljke, a što se jedino može ostvariti dobrom pripremom zemljišta, kratkim rokom setve, setve na optimalnu dubinu i ujednačenim i brzim nicanjem. 


Tagovi

Repelent za ptice Ptice u polju Ptice grabljivice Zrno kukuruza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.