Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veliki bački kanal
  • 11.04.2018. 08:00

Ekološki problem u Crvenki, Kuli i Vrbasu biće uskoro rešen

Najveća investicija je izgradnja kanalizacione mreže i prečistača za preradu otpadnih voda.

Foto: Opština Kula
  • 598
  • 26
  • 0

Zagađeni Veliki bački kanal problem je sa kojim decenijama žive meštani Kule i Vrbasa. Ipak, rešenje je izgleda na pomolu, a na njemu rade nadležni iz pomenutih opština, republika i pokrajinska Uprava za kapitalna ulaganja.  Najveća investicija je izgradnja kanalizacione mreže i prečistača za preradu otpadnih voda, u koji bi trebalo da se ulivaju sve komunalne vode iz domaćinstava i industrije ove dve opštine, piše RTV.

Rešenje za zagađenje u centru Kule

Radovi su pri kraju u Kuli i Crvenki, gde je uloženo 600 miliona dinara. Ovim će se rešiti najveći ekološki problem - zagađeni kanal Begejac u samom centru Kule.

"Po 150.000 su dali pokrajinska i republička Vlada, a ostatak do 600 hiljada smo nadomestili mi iz našeg budžeta. Taj problem je star 30, 40 godina. To je otvorena kanalizacija kroz celu Kulu i to kanalizacija građana Crvenke i dela Kule, koji su se nelegalno prikopčali na taj otvoreni vodotok", rekao je Perica Videkanjić, predsednik opštine Kula.

Završetak radova krajem maja

Radovi se obavljaju na šest lokacija u Crvenki, a pri kraju je i izgradnja centralnog kompleksa za prikupljanje otpadnih voda. Kako kaže inženjer Ištvan Roko, kanalizacija je duga 51 kilometar, a ostalo je da se izgradi još oko 4,5 kilometara:

"Cela kanalizacija je tako koncipirana da se otpadna voda iz Crvenke transportuje do Kule i odatle do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Očekivani završetak radova je kraj maja. Što se tiče kanalizacije, osim još 4,5 kilometara, ostalo je i osam crpnih stanica, koje prepumpavaju vodu".

Izmuljavanje Velikog bačkog kanala - bezbedno ili ne?

U Vrbasu urađeno 99% kanalizacione mreže

99%  kanalizacione mreže urađeno je u Vrbasu.  Za završetak radova u selima ove opštine potrebno je još 3,2 miliona evra. Prioritet je završetak kanalizacije, čišćenje Velikog Bačkog kanala i završetak centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda.

"Uz odličnu projektno-tehničku dokumentaciju i odličnu saradnju sa pokrajinskom Vladom i Upravom za kapitalna ulaganja uspeli smo da uradimo mnogo toga, da investiramo zajedničkim snagama 111 miliona dinara u kanalizaciju, što je glavni uslov za revitalizaciju Velikog Bačkog kanala", rekao je predsednik opštine Vrbas Milan Glušac.


Izvori

RTV


Tagovi

Veliki bački kanal Vrbas Kula Crvenka Kanalizacija Prečistač za preradu otpadnih voda Begejac Ištvan Roko Milan Glušac Perica Videkanjić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)