Zbog sve većih izazova s kojima se suočava ovaj sektor poljoprivrede, Evropska komisija je osnovala službenu grupu za razmatranje svinjarstva sa svih aspekata.
Evropska unija je drugi najveći proizvođač svinjskog mesa u svetu. Takođe je i najveći izvoznik kako tog mesa, tako i proizvoda od njega.
Zbog sve većih izazova sa kojima se suočava ovaj sektor poljoprivrede, Evropska komisija je osnovala službenu grupu za razmatranje svinjarstva (European Pigmeat Reflection Group), sa svih aspekata. Cilj je da se pronađu održiva rešenja i otpornost u socijalno-ekonomskom, ekološkom, klimatskom i zdravstvenom pogledu, kao i dobrobiti životinja.
Dakle, države članice EU se već nekoliko meseci suočavanja sa ozbiljnim poteškoćama koje su kombinacija niza negativnih faktora, kao što su sanitarna ograničenja koja utiču na kućnu potrošnju u kontekstu Covid-19, usporavanje izvoza u Kinu, dalje širenje afričke svinjske kuge u više zemalja EU i povećanje ulaznih troškova.
Dodatni uticaj je imao sukob u Ukrajini, prvenstveno kada je reč o potrebi za stočnom hranom i pronalasku drugih tržišta za evropski izvoz svinjskog mesa.
Jačanje socio-ekonomske otpornosti sektora, posebno u odnosu na uvozne biljne proteine, više je nego ikad potrebno, stoji u saopštenju EK gde upozoravaju da sadašnje poteškoće nadilaze sezonske fluktuacije ciklusa u ovoj proizvodnji.
Januš Vojčehovski, komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj sazvao je prvi sastanak 10. marta na kome se raspravljalo o zavisnosti o uvoznoj stočnoj hrani. Planirano je ukupno pet takvih grupa do kraja godine, a svaki će biti posvećen određenoj temi. Konačni izveštaj i moguće preporuke će biti dostavljene početkom 2023.
Prvi, plenarni, se održava onlajn 6. aprila i biće posvećen društveno-ekonomskoj dinamici sektora, dok će se naredni sastanci baviti ekološkim i klimatskim izazovima ove proizvodnje, kao i pitanjima zdravlja i dobrobiti životinja.
Povezana stočna vrsta
Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]
Tagovi
Autorka