Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savet za poljoprivredu
  • 23.01.2022. 12:00

EU ministri traže zaštitu domaćih proizvođača i iste standarde za uvoznu robu

Na sastanku ministara poljoprivrede je zaključeno da svi uvezeni proizvodi moraju da poštuju pravila koja se sprovode u EU, posebno kada su u pitanju ekološki i zdravstveni standardi.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 143
  • 49
  • 0

Savet za poljoprivredu i ribarstvo Evropske komisije održao je sastanak juče, 17. januara 2022. godine kada su predstavljeni glavni ciljevi i informacije, s naglaskom na francusko predsedanje Većem EU. Razgovaralo se o poljoprivrednim pitanjima vezanim za trgovinu i situaciju na tržištu, održivim ciklusima ugljenika i drugim pitanjima.

Prioriteti francuskog predsedavanja

Žilijen Denormandi, francuski ministar poljoprivrede i hrane, prezentovao je prioritete predsedništa u sektoru poljoprivrede i ribarstva. Velika pažnja će se posvetiti reciprocitetu trgovinskih standarda putem "klauzula ogledala". Drugim rečima, traži se zaštita domaćih proizvođača pred koje se stavljaju određeni propisi, dok se istovremeno u EU uvoze proizvodi koji ne podležu takvim standardima. Stoga je zaključeno da svi uvezeni proizvodi moraju da poštuju pravila koja se sprovode u EU, posebno kada su u pitanju ekološki i zdravstveni standardi. Naglasak je stavljen na upotrebu fitofarmaceutskih proizvoda i zaštitu šuma. Takođe, u fokusu je i niskougljična poljoprivreda, posebno sekvestacija ugljenika u poljoprivrednim zemljištima. 

Sekvestracija ugljenika - da li će poljoprivrednici raditi više za isti novac?

"Uvoz proizvoda na tržište Evropske Unije koji ne poštuju standarde proizvodnje je nedoslednost iz svake perspektive, bilo ekonomske, ekološke i prehrambene. Najznačajniji zadatak francuskog predsedavanja je preduzimanje mera koje će osigurati da standardi budu recipročni", izjavio je Žilijen Denormandi.

Standardi moraju biti recipročni (Foto: Bigstock/Baloncici)

Osim toga, saopštio je da predsedništvo ima za cilj da unapredi rad u sledećim sektorima:

  • evaluacija nacionalnih strateških planova, kao deo napora da se osigura transparentnost reforme ZPP-a;
  • predlog uredbe o statistici poljoprivrednih inputa i proizvoda;
  • revizija zakonodavstva EU o geografskim oznakama;
  • uredba o proizvodima bez krčenja šuma;
  • politika promocije poljoprivrednih proizvoda EU.

Što se tiče ribarstva, fokus će biti na reviziji uredbe o kontroli tog sektora, što će dovesti do političke rasprave o zajedničkoj ribarskoj politici i njenoj implementaciji.

Poljoprivredna pitanja vezana za trgovinu

Ministri su razmenili mišljenja o poljoprivrednim pitanjima vezanim za trgovinu. Diskusija se posebno doticala učinka izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU, trgovinskih odnosa s Velikom Britanijom i najnovijih događanja u pregovorima Svetske trgovinske organizacije (WTO) o poljoprivredi uoči 12. ministarske konferencije te organizacije.

Poljska delegacija je pružila informacije o potencijalno negativnim efektima embarga koja je uvela Belorusija na niz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, uključujući jabuke.

U Poljskoj trpi tržište jabuka (Foto: Bigstock/IuriiSokolov)

Razmenjena su mišljenja i o situaciji na tržištu poljoprivrednih proizvoda. I pored toga što je poljoprivredno-prehrambeni sektor EU u celini imao dobre rezultate, države članice istakle su brojne zabrinutosti, posebno kada je reč o delovanju nedavnih povećanja troškova energije, ulaznih sredstava i hrane za životinje.

Češka delegacija je informisala o izazovima s kojima se suočava sektor proizvodnje svinjskog mesa u Evropi. Razgovaralo se o bolestima, kao što su afrička kuga svinja, ptičja influenca.

Ostale teme na dnevnom redu

Komisija je predstavila svoju komunikaciju o održivim ciklusima ugljenika, koja otvara put budućim akcijama usmerenim na podršku proaktivnim merama koje preduzimaju poljoprivrednici kako bi se olakšalo njegovo uklanjanje iz atmosfere i smanjila atmosferska koncentracija CO2.

Naglašena je potreba očuvanja sigurnosti hrane, što je i dalje glavni cilj poljoprivredne politike, izbegavanja bilo kakvog sukoba s drugim politikama EU (kao što je ZPP) i uzimanja u obzir specifičnosti svake zemlje članice. Predsedništvo je predložilo usvajanje zaključaka Veća o poljoprivrednim aspektima ove komunikacije. 


Tagovi

Savet Uredbe ZPP Standardi Uvoz Francusko predsedavanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.