Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 28.11.2020. 18:00

EU oduzima novac Bugarskoj za projekte Programa ruralnog razvoja - najviše krive opštine

U Bugarskoj su utvrđene nepravilnosti sa podsticajima projekta iz Programa ruralnog razvoja, a za to su najčešće krive opštine. Stoga će im EU oduzeti 12 miliona leva.

Foto: Depositphotos/Kisa_Markiza
  • 192
  • 9
  • 0

U Bugarskoj su prevare sa finansijskim sredstvima Evropske unije sve češće. Stoga EU od te države traži povrat 12 miliona leva (6,1 miliona evra) za poljoprivredne projekte u okviru Programa ruralnog razvoja (2007.-2013.)

Evropska komisija je u razdoblju od 2014. do sada već blokirala 16 miliona leva iz tog Programa što znači da su u razdoblju od 2014. do 2020. bugarske vlasti napravile finansijsku štetu u ukupnom iznosu od 28 miliona leva.

Najviše grešaka iz opštinskih projekata

Najviše grešaka otkriveno je u projektima koje su sprovodile opštine, izveštava Mediapool pozivajući se na odluku u Službenom listu EK objavljenu 18. novembra.

Za razliku od projekata iz Programa ruralnog razvoja, koji se obično 50 odsto subvencionišu sredstvima EU, a ostatak obezbeđuje podnosilac zahteva, opštinski javni projekti finansiraju se iz 100-procentne podrške Brisela.

Uopšteno se radi o investicijama za izgradnju puteva u seoskim područjima, kanalizacije, obnovu javnih zgrada i slično. Primaoci mogu biti i škole, vrtići, društveni centri, crkva kao i vladine institucije.

Dobili novac iz EU fondova za uzgoj organske soje, a na poljima raste korov

Državni fond za poljoprivredu tvrdi da prilagođavanje sredstava dolaze nakon kontroverznih uslova za odabir dobavljača. Na primer, opština je odabrala građevinsku kompanije koja je na konkursu ponudila najkraći rok gradnje od 90 dana. Kasnije je inspekcija utvrdila da su radovi trajali duže pa "ispada" da je izvođač nezakonito rangirao pobednika na konkursu. 

EU obustavlja novac za još 15 država članica

Izvršni direktor Poljoprivrednog fonda, Vasil Grudev komentarisao je kako je EK, da bi identifikovala ove probleme s opštinskim projektima angažovala spoljnog revizora, kompaniju "Moore Stephens International" koja je već obavljala reviziju pređašnjih projekata od 2014. do 2018. godine.

Iz odluke Komisije vidljivo je da su osim Bugarske slične finansijske sankcije određene i Grčkoj, Estoniji, Španiji, Italiji, Litvaniji, Nemačkoj, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Češkoj i Švedskoj. Ukupna korekcija za sve njih, uključivši i Bugarsku, iznosi 55,9 miliona evra.

Podsetimo da je nedavno u toj zemlji istraživačka novinarka, Valija Ačijeva otkrila prevaru korišćenja EU fondova i malverzaciju tamošnje kompanije. Saznala je da stotine hektara poljoprivrednog zemljišta u selu Dabovo zasejano sojom - ali samo na papiru.

Uzimaju milione evra subvencija za pašnjake na kojima "pasu" virtuelne ovce?

Takođe se i milioni leva subvencija troše na pašnjake na kojima pasu virtualne ovce koje se nalaze samo u sistemima Bugarske agencije za bezbednost hrane (BFSA), a zapravo na farmama ne postoje.


Tagovi

Evropska unija Bugarska Novac Program ruralnog razvoja Podsticaji


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.