• Istražni odbor
  • 29.06.2020. 07:30

EU osniva istražni odbor za ispitivanje kršenja pravila u transportu životinja

Novi istražni odbor trebalo bi da istraži kršenja zakona Evropske unije o zaštiti životinja tokom prevoza i s njim povezanih operacija unutar i izvan njenih granica, uključujući sve vrste saobraćaja.

Foto: Depositphotos/jackq
  • 48
  • 2
  • 0

Tokom transporta, stoka u kamionima i brodovima često ima loše uslove zbog čega umire od žeđi, gladi, tesnog prostora, fekalija. Stoga su zastupnici Evropskog parlamenta odlučili da je vreme da takvoj paksi stanu na kraj. U planu je da se osnuje istražni odbor koji će ispitati navodna kršenja pravila EU o dobrobiti životinja tokom prevoza unutar i izvan EU-a.

Zadaci novog istražnog odbora

Novi istražni odbor trebalo bi da istraži kršenja zakona Evropske unije o zaštiti životinja tokom prevoza i s njim povezanih operacija unutar i izvan njenih granica, uključujući sve vrste saobraćaja od vazdušnog do vodenog. Usredsrediće se na to kako države članice sprovode zakone i primenjuje li ih Komisija pravilno, stoji u saopštenju.

Odbor će razmotriti navodni propust Evropske komisije i istražiti postupa li skladno dokazima ozbiljnog i sistemskog kršenja propisa EU o premeštanju životinja preko EU-a u treće zemlje. Istražiće i sumnju u nedostatku sprovođenja o nadoknadi prostora za prevoženu stoku, o njihovoj ishrani i hidrataciji, ali i stelji kao i temperaturnom sistemu i ventilacije tokom prevoza.

Ovce u transportu izlažu ekstremnim vrućinama - Rumunija prkosi EU?

Budući članovi odbora mogli bi da ispitaju kako Komisija i države članice obezbeđuju poštovanje EU pravila o postupanju s prevezenim životinjama, na dugim putovanjima, sprečavanju kašnjenja i prevozu nepodobnih i životinja koje još nisu odrasle. 

Istražni odbor trebalo bi da se sastoji od 30 zastupnika Evropskog parlamenta. U kasnijoj fazi biće saopštena njihova imena, te objavljena na plenarnom zasedanju, a odbor mora podneti svoj konačni izveštaj u roku od 12 meseci od uspostavljanja.

Aktivisti traže potpunu zabranu prevoza živih životinja

Loše prakse kod prevoza životinja se sve češće dešavaju. Podsećamo, da je brod Neameh koji je isplovio iz Kolumbije sa oko 4.000 grla stoke sredinom ovog meseca zaustavila španska policija i carinici u pratnji ratne mornarice kako bi istražili da li krijumčare kokain.

Da bi uopšte pretražili plovilo, morali su da koristiti aparate za disanje, jer su uslovi na brodu bili nepodnošljivi. Mnoge životinje su ležale danima uginule na gomilama izmeta, trule hrane i urina. Takođe, i Rumunija je poznata po lošim uslovima za životinje tokom transporta jer ih prevoze i po najvećim žegama.

Životinje zbog stresnog transporta podložnije zarazama i bolestima?

Aktivisti za prava životinja ističu da ono što se događa u ovoj vrsti transporta podseća na filmove strave i užasa - od grubog ukrcavanja korišćenjem elektrošokera, intenzivne patnje prilikom transporta do rezanja vratova u klanicama. Stoga su od Evropske komisije zatražili potpunu zabranu prevoza životinja.


Tagovi

Evropski parlament Evropska komisija Evropska unija Transport životinja Prevoz živih životinja Novi odbor Dobrobit


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.