Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport životinja
  • 14.06.2020. 07:30

Životinje zbog stresnog transporta podložnije zarazama i bolestima?

Međunarodni dan za zabranu transporta životinja obežava se danas, 14. juna. Udruženja za zaštitu životinja traže od Evropske komisije potpunu zabranu prevoza životinja u državama članicama Evropske unije.

Foto: Prijatelji životinja
  • 159
  • 6
  • 0

Tokom transporta, stoka u kamionima i brodovima, često proživljava pravi horor. Umire od žeđi, gladi, zbijena u prostoru, pritisnuta jedna na drugu, leži u svojim fekalijama. 

Poslednji takav primer dogodio se u maju na brodu Neameh koji je isplovio iz Kolumbije sa oko 4.000 grla stoke koja bi trebalo da dođe živa i zdrava u Egipat, važno središte za uvoz i izvoz životinja. 

Sa aparatima za disanje pretraživali brod

Plovili su 17 dana kada ih je prilikom uplovljavanja u Sredozemno more, zaustavila španska policija i carinski službenici u pratnji ratne mornarice optuživši posadu da krijumčari kokain. Da bi uopšte pretražili brod, morali su da koriste aparate za disanje. 

Uslovi na brodu koji je plovio pod zastavom Paname bili su nepodnošljivi. Smrad se osetio nekoliko desetina metara od broda. Stoka je bila nagurana u ekstremno malom prostoru. Mnoge životinje ležale su danima uginule na gomilama izmeta, trule hrane i urina. Njihove lešine su se raspadale, a stoka koja je preživela, bila je, kako ovih dana piše britanski guardian, u bolu i agoniji. 

"Bio je to pakao, životinje su jedva stajale na nogama", ispričao je novinarima jedan od očevidaca.

Sada se pojavljuju kritike na račun španske policije koja je, čini se, danima bezrazložno držala brod i životinje u ovim uslovima, jer na kraju nikakav kokain nije pronađen. Navodno je njihova patnja mogla da se izbegne ili bar skrati, da nije došlo do dugotrajne akcije koja je brod zaustavila tokom putovanja. 

Iscrpljene životinje podložnije zarazama i bolestima

Ovo je samo jedan od primera koji otkriva u kakvom stanju budu životinje nakon dugotrajnih putovanja, po čemu je posebno poznata Rumunija koja ovce prevozi i po najvećim vrućinama, a u novembru prošle godine brod koji je prevozio više od 14.000 ovaca prevrnuo se uz obalu te zemlje. 

Prevrnuo se brod koji je prevozio 14.000 ovaca

Međunarodni dan za zabranu transporta životinja obelžava se danas, 14. juna, na šta posebno upozoravaju aktivistička udruženja.

"Sve što se događa u transportu životinja podseća na filmove strave i užasa - od grubog ukrcavanja korišćenjem elektrošokera, intenzivne patnje prilikom transporta do rezanja vratova u klanicama. Životinje tokom transporta kamionima, brodovima i avionima iz jedne države u drugu trpe glad i žeđ pa su izložene raznim vremenskim uslovima i zbijenosti u prostoru", ističu ovim povodom u organizaciji Prijatelji životinja. 

Osim na okrutnost, upozoravaju kako su životinje nakon samo jednog dana provedenog u kamionu iscrpljene i podložnije zarazama i bolestima. 

Traže od Evropske komisije potpunu zabranu prevoza životinja

"Pri transportu zimi hladnoća i vetrovi dovode do ozbiljnih prehlada, promrzlina i smrzavanja delova tela, a tokom leta sunce i nepodnošljiva vrućina, koja u kamionima iznosi i više od 40°C, doprinosi dehidrataciji. Neke umiru pre dolaska na odredište ili dolaze sa slomljenim udovima i drugim povredama", ukazuju dodajući kako se svake godine iz Evropske unije, morem ili kopnom u Tursku, Severnu Afriku i na Bliski istok izveze se više od dva miliona goveda i ovaca. 

Kao deo međunarodne organizacije "Eurogroup for Animals", ovo udruženje se zalaže za to da Evropska komisija potpuno zabrani u državama članicama praksu prevoza životinja.

Ukazuju da su farme, klanice, uzgajališta, tržnice, kamioni, avioni ili brodovi, dakle mesta na kojima se okuplja, uzgaja i prevozi veliki broj životinja, idealni za širenje zaraza i razvoj novih zaraznih bolesti uključujući COVID-19, SARS, MERS, kravlje ludilo, svinjski i ptičji grip kao i mnoge druge.

"Širom sveta decenijama traje borba za zaustavljanje mrcvarenja životinja prevozom, a trenutna pandemija daje dodatni razlog za donošenje jasne zakonske zabrane transporta živih životinja", upozoravaju Prijatelji životinja čije saopštenje u celini možete da pročitate u dokumentu ispod teksta


Tagovi

Transport životinja Brod Kokain Fekalije Zabrana Žive životinje Mučenje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao