Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 10.11.2019. 10:00

EU podrška: Ekonomsko osnaživanje žena

Evropska unija (EU), kroz finansiranje projekata, podržava ekonomsko osnaživanje žena i poboljšanje njihovog položaja na selu.

Foto: Depositphotos/paulprescott
  • 199
  • 8
  • 0

Jasmina Ćirić i Ljubomir Ćirić zbog nezaposlenosti počeli su da se bave poljoprivredom. Članice Udruženja "Lužničke rukotvorine", uz pomoć EU, obučile su se za organsku proizvodnju povrća.

"Dobili smo 25 plastenika, od kojih je 20 donirala Evropska unija. Plastenike smo dali nezaposlenim ženama sa invaliditetom i onima koji imaju više članova porodice. Uslov za dobijanje plastenika bio je da vlasnik ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo," navodi Miljana Rančić iz ovog udruženja.

Veći podsticaji za organsku poljoprivredu u sledećoj godini

Plastenici olakšali proizvodnju

Njihovi organski proizvodi zauzimaju 15 plastenika, od kojih sedam ima sertifikat za organsku proizvodnju. U proizvodnji koriste sistem za navodnjavanje i zahvaljujući tome povrće, voće i biljke mogu da uzgajaju u toku cele godine.

"Plastenici su nam pomogli da lakše proizvodimo i da dobijemo kvalitetniji proizvod. Na otvorenom uvek postoje mogućnosti elementarnih nepogoda koje mogu da unište sve naše biljke i da ostanemo bez proizvoda," priča Jasmina Ćirić.

One žene koje su dobile plastenike od EU svoje proizvode prodaju prvoj ženskoj zadruzi "Darovi Lužnice". Jasmina je u udruženju od osnivanja, a u svojoj proizvodnji ima dva plastenika koja je dobila od EU. U njima proizvodi papriku za ajvar.

Počele su da izvoze i u zemlje EU

Članice udruženja proizvedu ajvar u malim količinama, ali zahvaljujući zadruzi uspevaju da plasiraju svoje proizvode na domaće tržište, a od skoro su počele da ih izvoze i u zemlje Evropske unije.

"Poljoprivredni proizvodi koje ove žene proizvode su zdravi i ne prskaju se. U našoj zadruzi ih prerađujemo koristeći tradicionalnu recepturu i dalje ih plasiramo na tržište. Proizvodimo ajvar, pinđur, ljutenicu ali i razne proizvode iz slatke linije, džemove i sokove od šumskog voća," priča Miljana Rančić iz Zadruge.

U planu im je da proizvodnju prošire u narednom periodu u vidu zapošljavanja još žena, ali i boljem pozicioniranju svojih proizvoda na tržištu.

Ajvar je zaštitni znak juga Srbije. U toku jeseni i Babušnica i sva druga mesta u ovom delu naše zemlje poznata su po pravljenju ajvara, ljutog, cepkanog i mešanog. Leskovački ajvar ima i etiketu proizvoda zaštićenog nacionalnim patentom u Srbiji, a samo pet proizvoda u našoj zemlji može da se pohvali time.

Jasmina Ćirić planira da počne i sa uzgojem šumske jagode kako bi od nje pravila domaće slatko. "Pored jedinstvenog mirisa i ukusa, ovaj specijalitet je redak i zato što je u proseku potreban čitav dan pešačenja i branja da biste nabrali kilogram tog divljeg, mirisnog voća," objašnjava Jasmina.

U poslednjih 19 godina, u poljoprivredu u Srbiji, konkretno u oblast ruralnog razvoja, bezbednost hrane i zdravstvene zaštite biljaka i životinja, EU uložila je 150 miliona evra.

Proizvodnja komposta u organskoj poljoprivredi

Poljoprivrednici u Srbiji veliku pomoć dobijaju i kroz IPARD projekte

Kako se navodi u pisanju sajta europa.rs, EU će nastaviti da ulaže u razvoj poljoprivrede u Srbiji, ali će fokus biti na pomoći proizvođačima da dostignu standarde EU, kao i na prilagođavanju standarda i unapređenju konkurentnosti.

Poljoprivrednici u Srbiji veliku pomoć dobijaju i kroz IPARD projekte i to u vidu novčane vrednosti od 175 miliona evra bespovratne pomoći. Ti projekti odnose se na investicije u poljoprivredna gazdinstva, ulaganje u obradu poljoprivrednih proizvoda i njihov plasman na tržište, organsku proizvodnju, primenu lokalnih razvojnih strategija kao i diverzifikaciju farmi i razvoj poslovanja.


Izvori

Europa.rs


Tagovi

Poljoprivreda Organska proizvodnja IPARD Jasmina Ćirić Ljubomir Ćirić Miljana Rančić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D