Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hlorpirifos
  • 29.02.2020. 08:30

EU zabranjuje uvozno voće tretirano insekticidom hlorpirifosom

Hlorpirifos koriste poljoprivrednici kako bi sprečili insekte da oštete poljoprivredne proizvode. Ta supstanca nalazi se u mnogim komercijalnim preparatima, koji se prodaju i u Srbiji, jer je efikasna zaštita za više od 50 useva od velikog broja štetočina.

Foto: Pixabay/teetasse (ilustracija)
  • 323
  • 9
  • 0

Države članice Evropske unije donele su odluku o zabrani uvoza voća koje sadrži tragove hlorpirifosa, pesticida koji se smatra štetnim po ljudsko zdravlje. Odluka koju je donela većina država članica značiće zabranu tog insekticida u celoj Uniji.

Odluka koju je donela većina država članica znači zabranu samog insekticida u celom bloku. Odobrenje tog pesticida isteklo je u januaru. Nakon tromesečnog prelaznog razdoblja, svako uvezeno voće s više od najmanje količine pesticida kojoj se može ući u trag, biće zabranjeno prodavati u celoj EU, preneo je SEEbiz.

Članice EU podbacile u zaštiti javnog zdravlja

Evropski regulator za sigurnost hrane u avgustu je utvrdio zabrinutost zbog ’mogućih genotoksičnih i neuroloških efekata tokom razvoja’, potkrepljenu podacima koji ukazuju na efekte na deci.

Korišćenje hlorpirifosa u Srbiji

Hlorpirifos koriste poljoprivrednici kako bi sprečili insekte da oštete poljoprivredne proizvode. Ta supstanca nalazi se u mnogim komercijalnim preparatima, koji se prodaju i u Srbiji, jer je efikasna zaštita za više od 50 useva od velikog broja štetočina, preneo je list Politika.

Kako ovaj list saznaje u Ministarstvu poljoprivrede, Srbija će se usaglasiti sa evropskim propisima u ovom sektoru, a donošenje pravilnika kojim će upotreba tog preparata biti zabranjena očekuje se sredinom ove godine.


Tagovi

Hlorpirifos Zabrana Insekticid Javno zdravlje Zaštita od insekata


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u