Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pasulj
  • 30.09.2024. 07:30

Evo 15 zanimljivosti o pasulju - jede se jednom nedeljno, tri dana

Ova skromna namirnica ima dugu istoriju, bogata je nutritivnim vrednostima, svestrana je u kulinarstvu... ali mi smo ga sveli na tek 15 zanimljivosti.

Foto: Shutterstock/asife
  • 170
  • 47
  • 0

Pasulj je obran i zima može da počne. Ovo povrće se u našem podneblju toliko ustalilo da mislimo kako je oduvek tu. U mnogim domaćinstvima je barem jednom nedeljno na meniju i to - tri dana. Drugi dan se podgreva, a treći u njega ukuvavaju rezanci, ili kako već tko voli. 

Kako skuhati pasulj bez mesa i zaprške, a da ne bude "klot"

Ova skromna namirnica ima dugu istoriju, bogata je nutritivnim vrednostima, svestrana je u kulinarstvu... ali mi smo ga sveli na tek 15 zanimljivosti. 

Evo 15 zanimljivosti o pasulju

  1. Potiče iz Južne i Srednje Amerike, gdj su ga koristile drevne civilizacije poput Maja i Asteka. Bio je jedan od osnovnih izvora proteina u njihovoj ishrani.
  2. Postoji više od 400 različitih sorti širom sveta, uključujući poznate vrste poput belog, crnog, crvenog, lima pasulja, pa sve do egzotičnih vrsta.
  3. Izuzetno je bogat biljnim proteinima, vlaknima, vitaminima B grupe, magnezijumom i gvožđem, što ga čini odličnom alternativom mesnim proizvodima u ishrani.
  4. Jedan je od najbogatijih izvora proteina među biljnim namirnicama, sadrži oko 7-9 grama proteina po porciji.
  5. Redovna konzumacija može pomoći u snižavanju nivoa holesterola, regulisanju šećera u krvi i doprineti zdravlju srca i probavnog sistema.
  6. Prirodni fiksator azota u zemljištu, što pomaže u očuvanju plodnosti tla i smanjenju potrebe za hemijskim đubrivima.
  7. U mnogim kulturama simbolizuje obilje i plodnost, a koristi se u raznim ritualima i običajima širom sveta.
  8. Takmičenja u bacanju pasulja se održavaju na zabavnim festivalima i sajmovima u Americi, gdje takmičari pokušavaju da bace zrno što dalje.
  9. Pasulj je bio jedna od prvih biljaka koje su uspešno uzgajane u svemiru. NASA ga koristi u svojim eksperimentima zbog nutritivne vrednosti i sposobnosti rasta u uslovima nulte gravitacije.
  10. Idealan je za dugotrajno skladištenje jer suva zrna mogu trajati mesecima, čak i godinama, ako su pravilno čuvana na suvom i hladnom mestu.
  11. Indija, Brazil i Meksiko su među vodećim proizvođačima pasulja na svetu, s godišnjom proizvodnjom koja se meri u milionima tona.
  12. Neki baštovani postavili su rekorde uzgajanjem najdužih pasulja, a poznat je slučaj iz Engleske gde je mahuna narasla više od 1,3 metra!
  13. Izuzetno je svestran u kulinarstvu. Koristi se u supama, salatama, prilozima, namazima, kao zamena za mleveno meso, pa čak i u poslasticama poput pasulj paste u azijskoj kuhinji.
  14. U Evropu je stigao u 16. veku nakon Kolumbovih putovanja u Novi svet, pa se brzo proširio kao popularna namirnica.
  15. Ključna je kultura za očuvanje bioraznolikosti, posebno u ruralnim područjima gde se uzgajaju stare, autohtone sorte koje su prilagođene specifičnim klimatskim uslovima.

Tagovi

B vitamin Zanimljivosti o pasulju Nutritivna vrednost Poreklo pasulja Skladištenje pasulja Fiksator azota


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekološki pokret Marš sa Drine i nemačka nevladina organizacija Green Legal Impact objavili su da su Evropskoj komisiji i članovima Odbora za kritične sirovine uputili žalbu na projekat Jadar za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice koji pl... Više [+]