Pasulj je obran i zima može da počne. Ovo povrće se u našem podneblju toliko ustalilo da mislimo kako je oduvek tu. U mnogim domaćinstvima je barem jednom nedeljno na meniju i to - tri dana. Drugi dan se podgreva, a treći u njega ukuvavaju rezanci, ili kako već tko voli.
Kako skuhati pasulj bez mesa i zaprške, a da ne bude "klot"
Ova skromna namirnica ima dugu istoriju, bogata je nutritivnim vrednostima, svestrana je u kulinarstvu... ali mi smo ga sveli na tek 15 zanimljivosti.
Evo 15 zanimljivosti o pasulju
- Potiče iz Južne i Srednje Amerike, gdj su ga koristile drevne civilizacije poput Maja i Asteka. Bio je jedan od osnovnih izvora proteina u njihovoj ishrani.
- Postoji više od 400 različitih sorti širom sveta, uključujući poznate vrste poput belog, crnog, crvenog, lima pasulja, pa sve do egzotičnih vrsta.
- Izuzetno je bogat biljnim proteinima, vlaknima, vitaminima B grupe, magnezijumom i gvožđem, što ga čini odličnom alternativom mesnim proizvodima u ishrani.
- Jedan je od najbogatijih izvora proteina među biljnim namirnicama, sadrži oko 7-9 grama proteina po porciji.
- Redovna konzumacija može pomoći u snižavanju nivoa holesterola, regulisanju šećera u krvi i doprineti zdravlju srca i probavnog sistema.
- Prirodni fiksator azota u zemljištu, što pomaže u očuvanju plodnosti tla i smanjenju potrebe za hemijskim đubrivima.
- U mnogim kulturama simbolizuje obilje i plodnost, a koristi se u raznim ritualima i običajima širom sveta.
- Takmičenja u bacanju pasulja se održavaju na zabavnim festivalima i sajmovima u Americi, gdje takmičari pokušavaju da bace zrno što dalje.
- Pasulj je bio jedna od prvih biljaka koje su uspešno uzgajane u svemiru. NASA ga koristi u svojim eksperimentima zbog nutritivne vrednosti i sposobnosti rasta u uslovima nulte gravitacije.
- Idealan je za dugotrajno skladištenje jer suva zrna mogu trajati mesecima, čak i godinama, ako su pravilno čuvana na suvom i hladnom mestu.
- Indija, Brazil i Meksiko su među vodećim proizvođačima pasulja na svetu, s godišnjom proizvodnjom koja se meri u milionima tona.
- Neki baštovani postavili su rekorde uzgajanjem najdužih pasulja, a poznat je slučaj iz Engleske gde je mahuna narasla više od 1,3 metra!
- Izuzetno je svestran u kulinarstvu. Koristi se u supama, salatama, prilozima, namazima, kao zamena za mleveno meso, pa čak i u poslasticama poput pasulj paste u azijskoj kuhinji.
- U Evropu je stigao u 16. veku nakon Kolumbovih putovanja u Novi svet, pa se brzo proširio kao popularna namirnica.
- Ključna je kultura za očuvanje bioraznolikosti, posebno u ruralnim područjima gde se uzgajaju stare, autohtone sorte koje su prilagođene specifičnim klimatskim uslovima.