Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radna snaga
  • 26.11.2022. 15:00

Evropi nedostaje radna snaga u poljoprivredi - Grčka i Egipat potpisali sporazum

Hronični nedostatak radne snage pokušava se nadoknaditi radnicima migrantima. U Grčku ih iz Egipta dolazi 5.000.

Foto: Depositphoto/vverve
  • 105
  • 51
  • 0

Evropi nedostaju radnici u poljoprivrednoj proizvodnji, posebno u sezoni. Najnoviji primer kako rešiti ovaj problem dolazi iz saradnje Egipta i Grčke. Te su dve zemlje dogovorile pilot šemu koja bi trebalo da obezbedi potrebnu radnu snagu, piše Reuters. Kroz ovaj dogovor Egipat će obezbediti 5.000 poljoprivrednih radnika u sezonskom programu. Oni će imati pravo da uđu i ostanu u Grčkoj do devet meseci. 

Grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi ovaj dokument mogao biti vodič za buduće sporazume koje bi ta zemlja i EU potpisale s trećim zemljama, u borbi protiv ilegalne imigracije.

"Nadamo se da će prvi radnici biti na poljima već početkom sledeće godine, kako bi pomogli u žetvi", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Miltiadis Varvitsiotis nakon potpisivanja sporazuma sa svojim egipatskim kolegom Ihabom Nasrom.

Koja prava imaju? 

U sektoru voća i povrća Unije neophodni su strani radnici, bilo iz drugih država članica EU ili trećih zemalja. Prema izveštaju Evropskog parlamenta, veliki broj "sezonaca" migranata u 2020. zaposlile su Nemačka, Italija, Španija, Francuska i Poljska. Ipak, ovaj broj samo delimično nadoknađuje hronični nedostatak radne snage na domaćem tržištu. Samo u Španiji farme gde se uzgajaju jagode zapošljavaju najmanje 50.000 ljudi.

U jagodama bude i 50.000 ljudi

Sezonski radnici migranti iz EU imaju pravo na potpuno jednak tretman s državljanima zemlje domaćina prema temeljnom pravu na slobodno kretanje radnika unutar ove zajednice. Državljani trećih zemalja obuhvaćeni su Direktivom o sezonskim radnicima iz 2014. koja im daje jednak tretman u pogledu uslova zapošljavanja i nekih socijalnih davanja.

Loši uslovi uprkos pravilima 

Ipak, rad se odvija u lošim uslovima. Često su migranti bez dokumenata, a čak i s dokumentima postaju žrtve ilegalne prakse kriminalnih bandi ili modernog ropstva. Pandemija virusa korona koja je poremetila kretanje ove populacije je dodatno naglasila njihovu suštinsku ulogu u evropskoj poljoprivredi i razotkrila njihove ponekad užasne radne i životne uslove. Reč je oko milion ljudi na teritoriji Unije.

Sezonci u Nemačkoj izloženi kršenju prava radnika?

Evropski parlament je usvojio rezoluciju o zaštiti sezonskih radnika u junu 2020. godine, a Evropska komisija je u julu 2020. odgovorila na ovaj poziv izdavanjem novih smernica o njihovoj zaštiti u kontekstu pandemije, najavljujući dalje akcije, uključujući kontinuiranu saradnju s Evropskom upravom za rad.


Tagovi

Radnici Sezonski radnici Migranti Radnici u poljoprivredi Ilegalna imigracija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta