Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prava radnika
  • 13.11.2021. 18:00

Sezonci u Nemačkoj izloženi kršenju prava radnika?

Terensko istraživanje otkrilo je nepotpune isplate plata radnicima, velike odbitke, ali i nedostatak socijalnog i zdravstvenog osiguranja kao i neadekvatan smeštaj.

Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de
  • 166
  • 46
  • 0

Sezonski radnici u poljoprivredi izloženi su brojnim kršenjima prava radnika u Nemačkoj, navodi se u izveštaju saveza "Fait Agriculture Initiative" koji istražuje sezonski rad u toj zemlji.

U njemu je utvrđeno da je ove godine većina zaposlenih dolazila iz Rumunije, a slede je Poljska, Hrvatska, Ukrajina, Bugarska i Gruzija.

Zbog kršenja ljudskih prava sindikalci traže od sledeće vlade da sprovede socijalna pravila koja nalaže Zajednička poljoprivredna politika EU-a (ZPP) te da u ovom slučaju ne koriste pogodnosti prelaznog razdoblja koje je odobrila Evropska komisija, već da počnu da ih primenjuju 2023. godine, piše euractiv.

Tokom terenskih istraživanja, predstavnici inicijative naišli su na nepotpune isplate plata, velike odbitke, ali i nedostatak socijalnog i zdravstvenog osiguranja te neadekvatan smeštaj. Nedostaje i kontrole. Prema izveštaju, u Bavarskoj je carina uradila samo dve do četiri inspekcije u vreme branja špargle.

Savez je izvestio da je broj sezonskih radnika ostao sličan razinama od pre početka pandemije. Ova zemlja je u početku izbijanja Covida zabranila stranim radnicima ulazak u zemlju. Ali, nakon kratkog vremena, dopušten im je ulazak po određenim uslovima kako bi se sprečili problemi u poljoprivrednoj proizvodnji.

Zakonski propisi loše se sprovode

U izveštaju je utvrđeno da su kršene pandemijske mere, a država retko proverava farme. Prema rečima Haralda Šauma, zamenika saveznog predsednika nemačkih sindikata IG BAU to je moguće zbog labavih zakonskih propisa i njihovog nesprovođenja.

"Oni su sa godinama postojali sve gori, a gotovo da ih niko ne kontroliše", dodao je. Upozorava da su kompanije koje poštuju zakon u situaciji da moraju da se takmiče sa onima koje to ne rade, a Nemačka postaje sve neprivlačnija za radnike.

Prema njemu, sledeća vlada socijaldemokrata (SPD), Zelenih i poslovnog FDP-a koji vode pregovore u Berlinu, moraju dosledno da sprovode socijalnu dimenziju poljoprivrednih subvencija Evropske unije.

"Kontrole moraju biti masovne", dodao je.

Trenutna reforma ZPP-a uvela je takozvano uslovljavanje. Dakle, u novom razdoblju finansiranja to će se postići direktnim poljoprivrednim plaćanjima vezanim uz poštovanje specifičnih minimalnih zahteva za uslove rada, životne sredine i dobrobiti životinja na gazdinstvu.

U Nemačku nikad više, ni na odmor! Sezonci razočarani i u strahu od represije

Šaum takođe smatra da je potrebno ojačati međunarodnu saradnju sa Evropskim inspektoratom rada. Prema njemu, politika nove vlade morala bi da bude usklađena sa Direktivom EU-a o sezonskom radnicima, uključujući i one iz trećih zemalja.

Među tri stranke koje tamo trenutno pregovaraju o novoj vladinoj koaliciji, Zeleni i SPD zagovaraju bolje uslove rada u poljoprivredi.


Tagovi

Nemačka Sezonski radnici Prava radnika Kontrole ZPP Posao u Nemačkoj Sezonski rad Kršenja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.