Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2023
  • 14.11.2022. 18:00
  • Bologna, Italija

Fabio Zamareti za Agroklub: Pre 20 godina je bilo lakše izabrati traktor godine

Prvi čovek nagrade Traktor godine otkrio je više detalja o procesu ocenjivanja i metodologiji koju koriste agro novinari pri odluci o najboljim traktorima u TotY izboru.

Foto: Vedran Stapić
  • 146
  • 17
  • 0

Proglašenje pobednika izbora za traktor godine TotY - Tractor of the Year 2023. bio je povod za razgovor s prvim čovekom ocenjivanja koji je rezultate proglasio u sklopu Međunarodnog sajma poljoprivredne mehanizacije EIMA International.

Fabio Zamareti je ekskluzivno za Agroklub otkrio više detalja o procesu ocenivanja i metodologiji. 

Kako komentarišete ovogodišnje rezultate prestižne titule za traktor godine 2023.?

Kada podvučemo crtu posle objave rezultata i proglašenja najboljih, volimo reći da je to poslednji korak dugog putovanja koje započinje svake godine već u februaru. Tada pozivamo proizvođače traktora na TotY izazov. Prvo im dajemo priliku da predstave svoje traktore žiriju. Svi imaju jednako vremena, 20 minuta da prezentuju svoju mašinu najbolje što mogu, s fokusom na informacije i tehnološke parametre koje će biti potrebne komisiji za donošenje odluke.

U septembru žiri testira i ispituje traktore koji se takmiče, a sami rezultati dolaze nakon vrlo ozbiljnog i teškog posla ocenjivanja.

Rezultati su ove godine vrlo zanimljivi jer smo imali izuzetno kvalitetnih mašina u konkurenciji za nagradu TotY 2023, započevši od najboljeg specijalizovanog traktora. U toj smo kategoriji imali čak osam novih traktora, vrlo visokog nivoa, a za najbolji je izabran New Holland T4.120F za kojeg možemo da kažemo da je vrlo specifičan. 

On je zadržao veličinu uz niži dizajn poklopca motora, a ističe se i novi koncept kabine koji na četiri stuba pruža preglednost od 320 stepeni. Potpuno ravna vrata ga čine takođe specijalizovanim. Predstavlja novu tehnologiju u preciznoj poljoprivredi jer ima sve što jednom modernom traktoru treba. Takođe, posebna pažnja se stavlja i na održivost što je važno u vreme kada je potrebno biti vrlo oprezan pri gajenju, odnosno tretiranju biljaka. 

Novinari - stručnjaci za poljomehanizaciju

Kada je reč o žiriju, njega čine agro novinari. Kakvog su oni profila, šta moraju imati da bi mogli doneti sud o TotY nagradi? 

Da, žiri je grupa novinara koja je s radom započela 1998. godine. Tražimo da budu novinari iz specijalizovanih medija, moraju da budu stručnjaci za poljoprivrednu mehanizaciju. 

Žiri ima težak posao, naglašava Zamareti.

Imate li kakve smernice na koje se moraju fokusirati, poseban pristup? 

Smernice koje koristimo su TotY pravila i pojmovi "traktori u konkurenciji" i "kriterijum ocenjivanja". Prvo pravilo kod traktora koji su u konkurenciji za nagradu je to da oni moraju da budu dostupni na tržištu u godini za koju ga biramo. Dakle, onaj kojeg smo birali u ovom izdanju TotY izbora mora biti na raspolaganju klijentima do decembra 2023. godine. 

Fendt 728 vario DP je pobednik izbora za traktor godine - TotY 2023

Kriterijumi ocenjivanja su uvek isti i tiču se tehničkih smjernica. Za svaku kategoriju imamo određene parametre koji su napravljeni po nenoj meri. Za svaku od njih žiri daje bodove.

Očekuju nas nove kategorije? 

Uveli ste i posebnu kategoriju, "Sustainable TotY" (održivi traktor, op.ur.). Kada pričamo o budućnosti, šta je sledeće? Možemo li očekivati "autonomni TotY", "hibrid TotY", "electric TotY" ili nešto drugo? 

Da, to je zanimljivo pitanje. Zapravo, hibridni ili električni trkaktori biće u u sklopu ove "održive" kategorije.

S velikom pažnjom pratimo šta se događa s autonomnim, traktorima robotima, koji su noviteti, kako rade na poljima. Već neko vreme posmatramo šta se događa u tom segmentu. 

Možete li uporediti prošlost i sadašnjost? Da li je bilo lakše odabrati pobednika pre 20 godina ili sada? I osećate li pritisak proizvođača kada morate izabrati najboljeg? 

Pre dvadeset godina je bilo lakše jer nismo imali četiri nego jednu kategoriju - bio je samo Traktor godine. Vremenom smo shvatili da nam je potrebno kreirati nove, koje će bolje predstaviti mašine na tržištu. Prvo smo ih podelili na dve nagrade, TotY i nagrada za najbolji specijalizovani. Ali, u toj kategoriji imate traktore velikog raspona snage pa smo dodali i "Best Utiliy", odnosno najbolji višenamenski traktor. Time smo dobili treću, da bi na koncu uveli i "održivi traktor godine".

Da, pritisak postoji, ali je on pozitivan. Jer proizvođači žele učestvovati na ovom takmičenju, svako od njih se želi prikazati u najboljem svetlu. Na kraju mi je drago zaključiti da je sistem glasanja takav da krajnji rezultat zaista predstavlja priznanje za najnapredniju tehnologiju proizvodnje traktora. 


Tagovi

Toty 2023 Traktor godine Tractor of the Year EIMA Fabio Zamareti


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)


Partner