Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 04.11.2021. 18:00

FAO: Istorijski maksimum cene biljnih ulja, ali meso i šećer jeftiniji

FAO izveštava da je u oktobru zabeležen novi rast cena osnovnih namirnica. Više su za tri odsto u odnosu na avgust i čak 31,3 odsto u odnosu na isto razdoblje lani.

Foto: Depositphotos/branex
  • 156
  • 9
  • 0

Globalne cene hrane su u oktobru porasle za tri odsto u odnosu na septembar i 31,3 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO). Rast su predvodile skuplje žitarice i biljna ulja. Više vrednosti zabeležene su i za mleko, dok su šećer i meso pojeftinili.

Što se tiče žitarica, one su prošlog meseca bile skuplje za 3,2 odsto u odnosu na septembar i 22,4 odsto u odnosu na oktobar prošle godine. Međunarodne cene svih glavnih žitarica rasle su iz meseca u mesec. One za pšenicu nastavile su da se povećavaju peti mesec zaredom, a porasle su za pet odsto u oktobru i tako poskupele za 38,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu pa dosegle najviši nivo još od novembra 2012.

Loša dostupnost na globalnim tržištima zbog smanjene žetve u glavnim zemljama izvoznicima, posebno Kanadi, Ruskoj Federaciji i Sjedinjenim Američkim Državama, nastavila je da vrši pritisak na povećanje cena.

Najviše su skočile one za ječam zbog snažne potražnje, smanjenih izgleda proizvodnje i porasta vrednosti na drugim tržištima. Što se tiče cena kukuruza, one su postale stabilnije, navodi FAO. Povećane sezonske zalihe i ublažavanje poremećaja u lukama u SAD-i ograničili su povećanje vrednosti ove žitarice. Međunarodne cene pirinča takođe su dodatno porasle u oktobru.

Biljna ulja nikad skuplja - za to kriva i nafta

Biljna ulja su poskupela za 9,6 odsto u odnosu na septembar i tako postigla najvišu vrednost u istoriji. Rast je podstaklo palmino, sojino, suncokretovo i repičino ulje. Palmino je poskupelo četvrti mesec zaredom, zbog smanjenje proizvodnje u Maleziji i nedostatka radne snage. Dok su sojino i suncokretovo poskupeli zbog potražnje, pogotovo iz Indije koja je dodatno snizila uvozne carine na jestiva ulja.

Globalne cene repičinog ulja takođe su značajno porasle, podstaknute dugotrajnom globalnom ograničenošću ponude. Primetno je da je rast vrednosti sirove nafte takođe dao podršku vrednostima biljnog ulja.

Mleko je u oktobru koštalo 2,2 odsto više u odnosu na septembar i skuplje je za 15,5 odsto u odnosu na lani. Prošlog meseca naglo su porasle međunarodne kotacije za maslac, obrano mleko i punomasno mleko u prahu. Potkrepljene su globalnom potražnjom za uvozom usred napora kupaca da obezbede zalihe, pogotovo u Evropi, ali i sporijim početkom nove sezone proizvodnje u Okeaniji. Nasuprot tome, cene sira ostale su uglavnom stabilne, budući da su zalihe velikih proizvođača bile primerene za zadovoljavanje globalne potražnje.

Poskupelo i meso živine, a ostale vrste pojeftinile

Meso je pojeftinilo za 0,7 odsto u odnosu na septembar, ali je i dalje 22,1 odsto skuplje u odnosu na oktobar prošle godine. Prošli mesec su međunarodne kotacije svinjskog mesa pale, uglavnom podstaknute smanjenom kupovinom iz Kine. Isto je i sa cenama goveđeg mesa i to zbog bolesti ludih krava u Brazilu.

Nasuprot tome, kotacije mesa živine su porasla, podstaknute velikom globalnom potražnjom, dok je proširenje proizvodnje izostalo zbog visokih troškova hrane i izbijanja ptičijeg gripa, naročito u Evropi. Ovčje meso takođe je blago poskupelo zbog ograničene ponude iz Okeanije zbog velike potražnje za obnovom jata.

Šećer je pojeftinio za 1,8 odsto u odnosu na septembar, što je prvi pad nakon šest uzastopnih mesečnih povećanja. Njegove međunarodne kotacije ostale su više od 40 odsto iznad nivoa u istom mesecu prošle godine, uglavnom potkrepljene zabrinutošću zbog smanjenih mogućnosti proizvodnje u Brazilu. Nedavni mesečni pad podstaknut je ograničenom globalnom uvoznom potražnjom i izgledima za velike izvozne zalihe iz Indije i Tajlanda. Slabljenje brazilskog reala u odnosu na američki dolar takođe je doprinelo padu vrednosti u oktobru. Međutim, više cene etanola u Brazilu sprečile su značajniji pad vrednosti.


Tagovi

FAO Indeks cena Indeks hrane Prehrambeni proizvodi Šećer Mleko Biljna ulja Meso


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃