• Albino kornjača
  • 01.08.2020. 15:00

Farmer u polju pronašao retku žutu kornjaču

Poljoprivrednik u istočnoj Indiji je radeći na svom polju pronašao žutu kornjaču za koju stručnjaci tvrde da je albino, a to je tek druga takva pronađena u toj zemlji.

Foto: Flickr/bernabe78 (ilustracija)
  • 128
  • 6
  • 0

Poljoprivrednik u istočnoj Indiji pronašao je žutu kornjaču i predao je šumarskim službenicima koji su pozvali stručnjake. Nakon što su je proučili, rezultati su pokazali da je reč o albino životinji. 

"Zemljoradnik Basudev Mahapatra je opazio ovu životinju dok je radio na svom polju u selu Sudžanpur, u okrugu Balasore i odlučio da je ponese kući", rekao je šumar Susanta Nanda za CNN.

U svetu traženo albino povrće - koje vrste su popularne?

Sidhartha Pati, izvršni direktor Udruženja za očuvanje biološke raznovrsnosti koja deluje na zaštiti divljih životinja i staništa, otkrio je da je prvi put video takvu kornjaču. On tvrdi da je žuta boja zbog albinizma.

"To je urođeni poremećaj i karakteriše ga potpuna ili delimična odsutnost enzima tirozinaze", objasnio je.

Kornjača je puštena u divljinu

Za pronađenu životinju se smatra da je odrasla i da je stara između godine i po i dve, a puštena je u divljinu u Balasoreu.

"Redovno nalazimo kornjače i rakove koje spašavamo puštajući ih u vodu, ali ovo je prvi put u regiji Odiši i drugi put u Indiji da je pronađena albino vrsta ove životinje", napomenuo je Pati.

"Najčešće ih nalazimo u Pakistanu, Šri Lanki, Indiji, Nepalu, Bangladešu i Mijanmaru. One su svaštojedi i njihova ishrana se sastoji od žaba, puževa, čak i vodene vegetacije", dodao je.

Pre četiri godine na jednoj australskoj plaži je pronađena retka albino zelena kornjača koja se tek izlegla.  

Više pogledajte u videu:

Foto: Flickr licenca CC (ilustracija)


Tagovi

Kornjača Albino kornjača Indija Basudev Mahapatra


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izvol'te na suve sljive :)