Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 17.11.2022. 18:00

Farmeri se bune zbog plana o đubrivima u EU

Kriza đubriva ugrožava prolećnu setvu i žetvu u 2023. godini. Da li je Evropska komisija pronašla rešenje?

Foto: Depositphotos/philipus
  • 121
  • 17
  • 0

Planovi Evropske komisije za jačanje sektora i suočavanje s krizom đubriva našli su se na udaru kritika poljoprivrednika. Oni su optužili vlast da ne nudi odgovore uoči predstojeće prolećne setve.

Krovna asocijacija evropskih poljoprivrednika "Copa Cogeca" u svom saopštenju navodi da su razočarani, jer nova komunikacija nije uspela da pruži konkretne odgovore na nedostatke s kojima se suočavaju farmeri.

Sve veći troškovi

COVID, sukob u Ukrajini i ograničavanje uvoza đubriva iz Belorusije i Rusije su doveli do enormnih poskupljenja svih poljoprivrednih inputa. Cene đubriva su vrtoglavo porasle u septembru 2022. godine za čak 149 odsto.

EK je 9. novembra iznela svoju komunikaciju o đubrivu, što poljoprivrednom sektoru nije nikakva garancija. Iz "Copa Cogeca" navode da u kratkoročnom periodu ostaje problem cena i dostupnosti za prolećnu setvu i upozoravaju na posledice na žetvu u 2023. godini.

Predsednica COPA-e Kristin Lambert, upozorava da će nedostatak neposredne pomoći poljoprivrednicima dovesti u opasnost održivost mnogih farmi. Pita se koja je svrha predstavljanja nove komunikacije da se konačno iznese tako malo predloga.

Antidampinške mere ostaju na snazi

Ističe se i da je sporna odluka Komisije da ne ukine antidampinške mere na đubrivo, nametnute velikim izvoznicima uključujući SAD, Rusiju i Trinidad i Tobago, piše Euractiv

Komesar EU za poljoprivredu Januš Vojčehovski rekao je da je izvršna vlast EU razmatrala ovaj potez, ali se na kraju odlučila protiv takvog koraka iz straha da bi to moglo ugroziti domaću industriju đubriva. Naveo je da bi ukidanje možda bilo efikasno u kratkom roku, ali da EU ne može riskirati da domaća proizvodnja bude pogođena dampingom. To bi bilo vrlo opasno za prehrambenu bezbednost.

Predloženo je da se do kraja 2024. suspenduju tarife na neke inpute koji se koriste za proizvodnju azotnih đubriva. U pitanju su urea i amonijak. Ova odluka tek treba da dobije odobrenje od država članica. "Copa i Cogeca" su predložili proširenje suspenzija uvoznih carina na sva azotna i fosfatna đubriva uz olakšanje logistike, kao i suspenziju primene ograničenja od 60 mg/kg kadmija za fosfatna, kako bi se omogućila isporuka iz Maroka.

Svoje neslaganje izrazila je Grupa za zelenu kampanju pri Evropskom birou za životnu sredinu (EEB), zbog davanja prioriteta kratkoročnoj upotrebi sintetičkih đubriva. Optužili su izvršnu vlast da podržava interese industrije koja je prihvatila planove EK.

S druge strane, generalni direktor "Fertilizers Europe", grupe koja okuplja proizvođače đubriva, Jakob Hansen, kaže da će finansijska pomoć, određivanje prioriteta za gas i podrška poljoprivrednicima pogođenim visokim troškovima inputa igrati ulogu u pomoći industriji da u potpunosti ponovo pokrene proizvodnju u Evropi.


Tagovi

Evropska komisija Copa Cogeca Đubrivo Kriza đubriva Cena đubriva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U organizaciji Turističke organizacije Opštine Bačka Palanka i ove godine na Sajmu turizma u Beogradu promocija manifestacije "Dan Sremuša"