Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bregzit
  • 06.02.2019. 16:00

Fil Hogan: U slučaju Bregzita "bez sporazuma", EU će zaštiti irske poljoprivrednike

Bregzit bez sporazuma mogao bi da prouzrokuje štetu u privredi i trgovini zemalja članica, među kojima bi najviše mogla biti pogođena Irska.

Foto: Bigstockphoto/grigorenko, Facebook/Phil Hogan
  • 64
  • 2
  • 0

Bregzit bez sporazuma, kog se mnogi sve više pribojavaju, mogao bi da prouzrokuje štetu u privredi i trgovini zemalja članica, među kojima bi najviše mogla biti pogođena Irska.

Fil Hogan (Phil Hogan) i ministar poljoprivrede Majkl Kred (Michael Creed) sastali su se prošle nedelje u Briselu kako bi finalizirali detalje na sastanku sa predstavnicima irske vlade i Evropske komisije. Tada je odlučeno da će, u slučaju kolapsa cena govedine i mlečnih proizvoda zbog Bregzita bez sporazuma, Evropska komisija pristati nadoknaditi štetu irskim poljoprivrednicima, izvestio je Reuters.

Brexit 5 puta veća pretnja EU agraru od ruskih sankcija?!

Prema sporazumu, poljoprivrednici u Irskoj mogli bi iskoristiti stotine miliona evra pomoći Evropske komisije kako bi nadoknadili pad cena govedine i mlečnih proizvoda.

EU spremna na sve situacije

Poverenik Fil Hogan izjavio je kako je Evropska unija "spremna za sve moguće situacije" ako irski farmeri dožive pad cena hrane u slučaju Bregzita bez sporazuma krajem marta.

Ministar Kred je proceno da bi se u slučaju 'bez sporazuma' poljoprivredni i prehrambeni sektor suočio sa porezima na uvoz u visini od 1,7 milijardi evra. U izjavi je ministar naglasio potrebu za primenom mera kako bi se ublažile situacije, uključujući i posebnu pomoć.

IFA (Udruženje irskih poljoprivrednika) je izjavila da je uzgoj govedine u najizloženijem sektoru te da polovina ukupnog izvoza irskog goveđeg mesa završava u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Tagovi

Bregzit Fil Hogan Irska Poljoprivreda Sporazum Govedina Mlečni proizvodi


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!