Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 06.02.2023. 15:00

Francuski poljoprivrednici idu u masovne proteste

Već je 900 poljoprivrednika sa traktorima najavilo učešće. Protestvovaće zbog smanjenja broja pesticida koji su im dostupni i posledično, nestanka domaće poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/ifeelstock (ilustracija)
  • 117
  • 90
  • 0

Francuski poljoprivrednici su najavili proteste u Parizu. Na poziv Nacionalne federacije sindikata poljoprivrednika (FNSEA) planira se okupljanje u sredu ujutro. Traktorima i drugim vozilima će da krenu od "Porte de Versailles", na jugu Pariza, do "Esplanade des Invalides", u blizini Narodne skupštine i Ministarstva poljoprivrede.

Već je 900 poljoprivrednika sa traktorima najavilo učešće. Protestvovaće zbog smanjenja broja pesticida koji su im dostupni i posledično, nestanka domaće poljoprivrede.

FNSEA poziva na mobilizaciju, od 8. februara u Pariziu, a u celoj Francuskoj do 20. februara. U svom saopštenju ističu da iako se suverenitet hrane redovno prikazuje kao prioritet vlade, hitno je preći s retorike na akciju.

Sukob zbog neonikotinoida

Tamošnja je Vlada 23. januara odlučila da odustane od odobrenja neonikotinoidnih insekticida za uzgoj šećerne repe. Do toga je došlo nakon odluke Suda pravde Evropske unije. Ove materije su zabranjene još 2018. godine zbog svoje toksičnosti za pčele, ali do sada su imale odobrenje za preventivnu upotrebu na semenu šećerne repe.

Sud je donet: Neonikotinoidi su zabranjeni u EU, nema odstupanja!

Iz organizacije FNSEA navode da se suočavaju sa regulatornim ograničenjima svih vrsta koja ometaju inovativne projekte u svim sektorima agrara. Ističu da usevima prete bolesti i štetočine. 

Ukazuju i na pokušaje distributera da rasprodaju domaće proizvode i masovno pribegnu uvozu onih s nižim cenama, bez obzira da li dolaze iz zemalja koje ne poštuju zakone koji se njima nameću i sporazume o slobodnoj trgovini. Upozoravaju da će to dovesti do uništenja domaće proizvodnje i premeštanja u druge zemlje.

Navode da je pogođena sva poljoprivredna proizvodnja u svim regijama. Farmeri su demoralisani pa su od svih građana zatražili podršku kako bi spasili poljoprivredu i poručili:

"Sačuvajmo našu poljoprivredu! Proizvodimo u Francuskoj! Sačuvajmo naš prehrambeni suverenitet! Ne uvozite hranu koju ne želimo!"


Tagovi

Protesti poljoprivrednika Francuski poljoprivrednici Francuska Pariz Protesti u Francuskoj Zabrana pesticida FNSEA


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da li ste znali da je lukovica narcisa otrovna i da se nikada ne kombinuje u buketu sa drugim cvetovima baš zbog te otrovnosti? Sadrži materije koje teraju miševe, veverice, srne i zečeve.