Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • geotermalni izvori
  • 25.11.2019. 14:00
  • Mačvanski okrug, Bogatić

Geotermalni izvori - početak razvoja opštine Bogatić?

Jedan od potencijala ovih izvora jeste i da se ta voda koristi za piće s obzirom na to da se procenjuje da će za 20 - 30 godina, voda biti jedan od najvećih problema na planeti Zemlji.

Foto: Pixabay / mmmktk555
  • 390
  • 11
  • 0

Ova investicija vredna je 120 miliona dinara, a sredstva je izdvojila opština od čega je 75 miliona dinara finansirano iz kredita. Osim Bogatića, u Evropi geotermalne izvore koristi još 250 gradova.

Na ovaj način uštedi se do 18 miliona dinara 

Grejanjem, uz ovakav sistem, može da se uštedi na godišnjem nivou od 15 do 18 miliona dinara, a počeo je da se sprovodi u vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi, ambulanti i policijskoj stanici u Bogatiću.

Međutim, nije bilo lako sprovesti ovu ideju. Geotermalne bušotine otvorene su pre 40 godina, a topla voda koja nije bila korišćena iz tih izvora, završavala je u kanalima. Tek je 2012. godine počelo da se radi na upotrebi ovih izvora. Tada je Evropska unija (EU) preko IPA fondova finansirala predstudiju izvodljivosti. Godinu dana nakon toga, sanirana je bušotina BB1 u Bogatiću iz koje je u sekundi odlazilo 25 litara vode toplote 75 stepeni Celzijusa.

Geotermalni resursi za grejanje plastenika

Nakon toga usledio je proces merenja temperature, pritiska i nivoa vode, kao i analize vode što je trajalo dve godine. Pre tri godine postalo je moguće koristiti ove izvore pa je Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo i rešenje o pravu na korišćenje geotermalnih izvora.

"Opština Bogatić uložila je znatna sredstva da bi se došlo do besplatne energije. Ono što je posebno važno to je tzv. zelena energija koja ne šteti okolini. U drugoj fazi planiramo da uslugu grejanja ponudimo meštanima Bogatića sa bušotine BB2, gde je temperatura 80 stepeni, kapaciteta 50 litara u sekundi. Odavde se trenutno kanalom kroz kukuruzna polja snabdevaju dve lekovite banje - Mačvansko vrelo i Jokin grab, koje su dobro posećene. Na ovoj bušotini gradila bi se klasična toplana i grejala čitavo naselje. Opština je ušla u proceduru dobijanja eksploatacionog prava na to izvorište, a nadležno ministarstvo izdalo je rešenje o slobodnoj zoni istraživanja", navodi predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac.

Turska: Geotermalni izvori u staklenicima

Ovaj resurs sada nije teško koristiti s obzirom na to da su bušotine na dubini od 600 metara pa je i eksploatacija time dosta olakšana. Pretpostavlja se da se na dubini od 1.000 metara nalaze izvori toplote od oko 100 stepeni Celzijusa koji bi onda mogli da se iskoriste za proizvodnju električne energije.

Upotreba geotermalnih izvora privukla investitore

Jedan od potencijala geotermalnih izvora jeste i da se ta voda koristi za piće s obzirom na to da se procenjuje da će za 20 - 30 godina, voda biti jedan od najvećih problema na planeti Zemlji.

Korišćenje geotermalnih izvora u Bogatiću, privuklo je nekoliko invesitora. Ovo mesto posetila je delegacija privrednika iz Kine koji posluju inače u Beogradu gde poseduju hotele, a takođe je i jedan šabački preduzetnik kupio banju u Dublju koja postoji skoro 40 godina a ne koristi se u prave svrhe već je zarasla u korov.

Početak upotrebe geotermalnih izvora možda je i početak razvoja opštine Bogatić ne samo u tom pravcu već i pogledu mnogih drugih potencijala koje ova opština poseduje, piše Danas, a tekst je deo projekta "Energetski efikasniji i ekološki čistiji", koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. 


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Geotermalni izvori Grejanje Nenad Beserovac


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.