Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska glista
  • 17.03.2019. 12:00

Glista koja skače - nova opasnost koja zabrinjava američke seljake

Najviše zabrinjava to što ne žive u dubljim slojevima zemlje nego ostaju na površini i zbog svog kretanja u tolikoj meri razrahljuju zemljište da ono postaje rastresito poput mlevene kafe. Brže se razmnožavaju nego obične gliste, brže rastu i konzumiraju više biljnih materija.

Foto: Oakland University
  • 498
  • 14
  • 0

Svi znamo za dobrobit glista u zemljištu - tamo gde ih ima, zemljište je kvalitetno, rastresito i bogato organskim materijama. Gliste razgrađuju organsku supstancu u vredan kompost, obogaćuju zemljište kiseonikom, daju vredne hranjive materije. Ipak, nisu sve gliste iste. 

Naime, u Viskonsinu (SAD) 2013. godine prvi put otkriven je veći broj azijskih glista koje skaču. Ova glista potiče iz Japana i Koreje, a u Severnu Ameriku verovatno je došla još u 19. veku. 

Kada se uznemire, vrte se poput zmije 

Ove su gliste tamno sivo - smeđe boje i nisu sluzave poput običnih, evropskih kišnih glista. Njihovo ime dolazi od neuobičajenog ponašanja - kada su uznemirene, snažno se vrte, poput zmije, a ponekad čak skaču u vazduh ili od sebe odbace rep kako bi pobegle. Većinom preživljavaju u zajednicama pa ako je na površini jedna, vrlo je verovatno da je u blizini još puno više njih.

Za razliku od drugih glista, razmnožavaju se bez parenja. Iako uginu svake zime usled niskih temperatura, iza sebe ostavljaju puno larvi koje izgledaju poput crnih semenki i teško su uočljive u zemlji i kompostu. U proleće se iz njih izlegu nove gliste, navodi Modern Farmer.  

Nakon azijskih glista, zemlja je poput mlevene kafe

Najviše brine to što ne žive u dubljim slojevima zemlje nego ostaju na površini i zbog svog kretanja u tolikoj meri razrahljuju zemljište da ono postaje rastresito poput mlevene kafe. Brže se razmnožavaju nego obične gliste, brže rastu i konzumiraju više biljnih materija. 

Na ovaj način zemljište čine neprikladnim za biljke i druge insekte. Tlo u kom se nastanjaju, istina, bogato je hranljivim materijama, ali zbog strukture zemljišta, te se hranljive supstance lako ispiraju kišom što nije način na koji se zemljište održava zdravim i bogatim hranivima. 

Proizvodnja glistenjaka i njegov značaj u povrtarskoj proizvodnji

Istraživači su otkrili kako negativno utiču i na obične, evropske gliste ali još ne znaju na koji način. 

Što je najgore, rešenja nema. Preporuke koje se daju američkim poljoprivrednicima je prevencija, kako ih ne bi širili dalje, a to znači čišćenje svega što je došlo u dodir sa zemljištem u kom se mogu nalaziti njihove larve, kao što su čizme, alat, gume automobila.  



Tagovi

Azijska glista Glista koja skače Opasnost Razmnožavanje Evropska glista


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.