Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje životinje
  • 09.09.2022. 18:00

Grabljivice u evropskim šumama: Vukovi ubili konja, medvedi napadaju i ljude?

Konj Ursule fon der Lajen zadobio je teške povrede od ugriza vukova. Medvedi uglavnom žive na Balkanu, a ovih dana Evropom luta i jedan tigar.

Foto: Depositphotos/ Xalanx/Iliuta
  • 198
  • 39
  • 0

Šume u Evroskoj uniji su postale dom domaćim, ali i egzotičnim grabljivicama. 

Neki su nam od davnina poznati, kao što su vukovi, a koji su, čini se, tokom noći 2. septembra napali konja u blizini nemačkog grada Hanovera. Radi se o poniju Doli koja je u vlasništvu Ursule fon der Lajen, predsednice Evropske komisije, a mrtvu životinju je pronašao njen suprug. To je bio veliki šok za porodicu fon der Lajen.

Prema otiscima ugriza sumnja se da su nesrećnu životinju rastrgli vukovi dok je bila na pašnjaku. Kako bi se otklonila bilo kakva sumnja, radi se DNK analiza.

Vukovi i nestanak staništa

Čopori vukova postaju sve veća pretnja. Do sada su napadali sitnije životinje, ovce i koze, a ovo je prvi napad na konja u Nemačkoj. Tokom avgusta je zabeleženo prvo prisustvo te životinje u gradskoj sredini. Veoma često se viđaju u okolini Hanovera.

Pretpostavka je da u Donjoj Saksoniji trenutno obitava 39 čopora, a brojčano stanje populacije je 350 jedinki.

Vukovi su čistači prirode (Foto: Depositphotos/VitalikRadko)

U Holandiji je u nekoliko poslednjih meseci stradao veći broj ovaca i koza. Smatra se da je do toga došlo jer nema dovoljno divljači koja bi im bila hrana. Poljoprivrednici postavljaju mreže kako bi sprečili napad na stoku, ali ponekad ni to nije dovoljno. Zahteva se da se odrede područja na kojima će vukovi moći bezbedno da borave. Slična situacija je i u drugim zemljama.

Vukovi napadaju stoku i meštane u Kninu - nedodirljiv jer je zaštićena vrsta?

Treba napomenuti da nisu vukovi krvi što se stalno smanjuju površine pod šumama i što pate od nedostatka hrane. Oni su čistači prirode i bez njih nema prirodnog ciklusa kojim se ona sama obnavlja. U potrazi za hranom oni zalaze sve dublje u "civilizaciju". Obično su im na meti životinje na paši. Njihov opstanak je bio doveden u pitanje, ali su se sad vratili i u zemljama gde su bili istrebljeni.

Mrki medved, ris, ali i tigar

U evropskim šumama pored vukova postoje i druge grabljivice. Mrki medved je najveći pripadnik ove grupe. Još uvek ga ima na području Balkana, što je slikovito prikazala i karta koju je nedavno objavila Evropska komisija u sklopu svog "Kutka za učenje" ("Learning corner") i izazvala dosta negativne rekacije.  

Medved je zastupljen na manjim i izolovanim područjima Unije. Njegova staništa su još više pod uticajem ljudi koje izbegava. I ako je uobičajeno mišljenje da je strašan mesožder koji proždire sve životinje, on je svaštojed i uglavnom se hrani biljnom hranom.

Ipak, dešavaju se incidenti gde medvedi dolaze u sukob sa ljudima, u slučaju da osećaju kako su ugroženi oni ili njihovi mladunci. Ali, napadaju i stoku. U Bosni i Hercegovini ti susreti su se desili i ove godine. U Ilijašu je napadnuto june u štali, a njegovi ostaci su pronađeni u potoku. Nedavno je kod Žepča napadnuto stado i čoban.

Ispovest vlasnika bika kojeg je ubio medved: Pojeo ga je do plećke

Risovi su nekada bili brojni i naseljavali šume evropskog kontinenta. Sada se nalaze na listi strogo zaštićene vrste i čine se napori da se njihova brojnost poveća. I pored podizanja svesti stanovništva još uvek je nedovoljno poznat i veoma ugrožen.

Tigar pobegao iz zoološkog vrta

A da ne ostane sve na autohtonim vrstama, pobrinuo se tigar koji je nedavno primećen kako luta na granici Slovačke i Ukrajine. Slovačka policija je dobila obaveštenje od ukrajinskih kolega da je pobegao iz zoološkog vrta.

Obaveštena je granična policija, lovačka udruženja i predstavnici pograničnih sela. Stanovnici su pozvani na oprez te da ne preduzimaju nikakve rizične aktivnosti zbog sopstvene bezbednosti.


Tagovi

Vuk Čopor vukova Ris Vuk napao konja Ursula fon der Lajen Medved


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako je otoplilo, prvi vesnici proleća već se bude. Lesne padine SRP "Doline kod Padine" su se zabelele, ali ne od snega već od malene vrste iz porodice kupusa. Draba verna obrasta veći deo doline i se javljaju odmah na početku vegetacionog... Više [+]