Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevreme
  • 09.06.2022. 10:30
  • Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Grad poharao useve u BiH, farmeri očajni - 129 raketa nije pomoglo?

Na imanju Vinke Savić u selu Verići kod Prijedora, nevreme je nanelo štete u bašti, voćnjaku, ali i usevima kukuruza i drugih žitarica.

Foto: Vinka Savić
  • 161
  • 56
  • 0

Ni 129 ispaljenih prtivgradnih raketa nije sprečilo štete na usevima na području između Banje Luke i Prijedora u noći utorka na sredu. U selu Verići, smeštenom između ova dva grada, na imanju Vinke Savić, nevreme je nanelo štete u bašti, voćnjaku, ali i usevima kukuruza i drugih žitarica.

Iz Protivgradne preventive Republike Srpske navode kako je dejstvovano na području Prijedora, Banjaluke, Gradiške, Laktaša, Prnjavora i Čelinca sve do pet sati ujutro, a da su na celom branjenom području zabeleženi jaki olujni udari vetra sa vrlo jakom grmljavinom i pljuskovima.

Strašni sud

I pre nekoliko dana ovo područje, tačnije polovinu sela Verići, tukao je grad, te su padavine od pre preksinoć dodatno ugrozile useve.

"Uništeno je što se moglo uništiti. Padao je i grad i kiša i grmelo i sevalo, što kaže narod stari - Strašni sud", kaže nam Vinka.

Uništeno je što se moglo uništiti, kažu meštani

Na 35 hektara je njeno domaćinstvo ove godine zasejalo kukuruz, a uzgajaju i druge žitarice, kako bi prehranili goveda na farmi. Porodica Savić se bavi proizvodnjom mleka i poseduju 80 grla.

"Bašta, voćnjak, šljive i drugo voće - sve je stuklo, a i ono što je ostalo je načeto. Plastenike nije probilo, ali ih je oštetilo kako je udaralo. Od lišća, opalog voća, povaljanog cveća, nije se moglo proći dvorištem, sve je završilo na zemlji", dodaje naša sagovornica, podsetivši da ih je slično nevreme zadesilo i 2018. godine.

Prema njenim rečima, mesna zajednica je zatražila od opštinske komisije da izađe na teren i utvrdi štetu. Vinka će, kaže, zatražiti i savete agronoma kako bi spasila useve.

Grad poharao zapadni deo Hrvatske - zasadi potpuno uništeni

"Pre 15 dana crv mi je pojeo 15 dunuma kukuruza, ponovo sam presejala, nikli fini i njih je stuklo. Samo za đubre sam dala 35.000 KM (oko dva miliona dinara), a gde je nafta i radna snaga, to i ne računamo, imamo mašine, ali i u njih se ulaže", dodaje.

Šta sad?

Kukuruz, kaže nam, zameni za koncentrat za krave. Mesečno njena farma proizvede 20.000 litara mleka koje predaje u mljekaru. Situacija, ocjenjuje, nije najbolja, ali se nada poboljšanju.

"Mnogo se ulaže, napravili smo zgrade, kupili mašine, radimo i ovo se desi. Šta sad? Dobili smo podsticaj za pšenicu, rekli su i za kukuruz zrno dati, ali sve bih i sama isplatila samo da mi led nije pobio. Džaba sve - ovaj da, onaj ubi odozgo", kaže Vinka.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Grad Uništeni usjevi Kukuruz Vinka Savić Verići


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao