Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Restitucija
  • 22.09.2023. 09:00
  • Kolubarski okrug, Pričević, Valjevo

Grad Valjevo plaća milionske odštete naslednicima oduzetog zemljišta?

Iako nisu postojale pravne prepreke da se zemljište u selu Pričević vrati pravnim sledbenicima, Grad to nije učinio, a sada se odšteta meri stotinama miliona dinara.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 929
  • 216
  • 0

Godinama unazad organizatori Ovčarske izložbe u selu Pričević kod Valjeva najavljuju uređenje prostora gde se Festival održava, kako bi se obezbedili bolji uslovi za izlagače, ali do realizacije ove ideje nije došlo ni ove godine. Javnost je sasvim slučajno saznala da je parcela na kojoj se program održava, predmet restitucije i da grad na ime naknade pravnim naslednicima duguje neverovatnih 129,3 miliona dinara uključujući i 2,5 miliona dinara sudskih troškova.

Zašto nije vraćeno zemljište?

Da je parcela pod sporom još od 2015. godine, javnosti je saopštio predsednik Komisije za selo i poljoprivredu Grada Valjeva Dragomir Vitorović.

"Ja imam presudu Višeg suda u Valjevu, predmet je iz 2015. godine, a grad Valjevo u najkraćem roku mora da uplati 129.343.760 dinara pravnim sledbenicima ljudi čija je zemlja oduzeta 1953. godine u Zemljišni fond, a dug je nastao zbog neizmirenih obaveza iz obaveznog otkupa", kaže Vitorovac.

To nije sve, grad mora da uplati i 2.505.356 dinara sudskih troškova. To je približno 132 miliona.

Parcela manifestacije je predmet restitucije (foto: S. Dovečer)

"Ako uzmemo u obzir da je grad Valjevo i u prošloj godini iz istog razloga uplatio još 80 miliona, to je oko dva miliona evra."

Vitorović je pored toga što je predsednik Komisije i odbornik u Skupštini grada, pa je najavio i da će od skupštinskih organa tražiti objašnjenje po ovom predmetu.

"Na Skupštini ću postaviti pitanje ko je bio pravobranilac u vreme kada se ovo desilo. Zakon o vraćanju oduzete imovine mi je dobro poznat jer sam se devedesetih borio da se donese taj zakon, a onda sam kasnije bio tri godine član Komisije za vraćanje oduzete imovine."

Zakon je jasan, ko je pogrešio?

Vitorović javno postavlja pitanje ko je i kada ponudio novac za oduzetu zemlju, kada je Zakon za vraćanje oduzete zemlje jasan.

"Ukoliko postoji imovina koja je oduzeta, ona će se vratiti pravnim sledbenicima. Ukoliko ne postoji, daće se drugo adekvatno, odgovarajuće zemljište, ako ne postoji ta mogućnost, treća solucija je novčana nadoknada. U ovom slučaju, na osnovu tvrdnje veštaka geometra i veštaka građevinske struke, zemlja koja je predmet restitucije postoji, nije otuđena i na njoj nije ništa izgrađeno", kaže naš sagovornik.

Već osam godina o ovom predmetu se ćuti i niko nije obavestio sadašnje rukovodstvo grad, a niti odbornike, tvrdi Vitorović.

Čija je moja zemlja? (foto: J. Kuzmić)

"Ja sam bio odbornik i devedesetih i tada su, svakog ponedeljka, svi direktori javnih preduzeća, javni pravobranilac, komadant tadašnjeg Sekretarijata unutrašnjih poslova i Štaba za vanredne situacije, podnosili izveštaje gradonačelniku. Sada pravobranilaštvo podnosi izveštaje jednom u dve godine. I mi sad treba da damo saglasnost, kao odbornici, da se isplati 132 miliona", ističe Vitorović i dodaje daje prošle godine isplaćeno 80 miliona.

"Prevedeno na naš, 'seljački' jezik, za te pare se može kupiti oko 800 steonih umatičenih junica, one koštaju oko 2.500 evra po komadu. Može i drugačije da se računa, toliko košta 21 kilometar seoskog puta. Kud odoše pare?"

Da li će neko odgovarati?

Naš sagovornik smatra da neko mora podneti izveštaj o ovakvom načinu trošenja novca, ali i da odgovara.

"Kako to da prethodni pravobranilac, koji je bio u to vreme, nije obavestio tadašnjeg gradonačelnika, jer ne postoji pisani trag o tome. Sada ima presuda i Osnovnog i Višeg suda. I evo gde odoše gradske pare. Ovo je nemarno rukovođenje gradom, a ono što kaže apostol Pavle u svojoj poslanici: 'Kad roditelji jedu kiselo grožđe, deci trnu zubi.' E, nama sad trnu zubi zbog nečije nemarnosti. Ovo se mora platiti."

Restitucija: Čekajući dedovinu

U izveštaju Zajedničkog javnog pravobranilaštva grada Valjeva i Opštine Osečina koji se odnosi na 2022. godinu, navodi se da još nisu okončani svi postupci određivanja naknade u upravnom i vanparničnom postupku za zemljište koje je oduzeto, te će Grad i opštine u narednom periodu biti opterećene novim obavezama vezanim za isplatu naknade, posebno kada se ima u vidu da je nad velikim brojem Zemljoradničkih zadruga okončan stečaj.


Tagovi

Restitucija Oduzeta zemlja Dragomir Vitorović Nadoknada Dug Oduzeta imovina


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.