Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena energenata
  • 02.09.2022. 15:00

Hitne mere: EU planira da zamrzne cene gasa i električne energije

Cena energenata jako pogađa evropsku industriju i utiče na sve veće račune domaćinstva u nadolazećoj zimi.

Foto: Depositphotos/sanddebeautheil
  • 117
  • 23
  • 0

Evropska komisija razmatra mogućnost zamrzavanja cena energije, ali i smanjenja potražnje za električnom energijom, rekla je Mečild Vursdurfer, zamenica glavnog direktora odseka Komisije za energetiku na sastanku odbora za energetiku Evropskog parlamenta, piše Reuters

Čeka se 14. septembra 

Razlog je smanjena isporuka ruskog gasa Evropi zbog čega su cene ovog energenta, ali i svih proizvoda koji od njega zavise, skočile na rekordno visoke nivoe

"Radi se na hitnim merama vezanim uz cene električne energije, a biće govora i o smanjenju potražnje za električnom energijom", izjavila je Vursdurfer i najavila da će o ovome potezu više reći predsednica EK Ursula von der Lejen u govoru 14. septembra.

Njeno bi obraćanje trebalo da usledi nekoliko dana nakon što ministri energetike članica Evropske unije 9. septembra održe hitan sastanak o odgovoru na skok cena energenata koji pogađa evropsku industriju, ali i koji će uticati na veće račune domaćinstava u nadolazećoj zimi.

Miloš Zeman: Predložićemo EU da ograniči cene energenata

Prošle nedelje predsednik Poljske Miloš Zeman zatražio je da Evropska unija odredi maksimalne cene i tako zaustavi poskupljenje energije ili da to učini sama Češka jer je, izjavio je tada, opasno i štetno ne činiti ništa. 

Dugoročna mera 

Italija, Belgija i Češka se zalažu za zamrzavanje cene gasa na nivou bloka, dok Francuska i Grčka žele da Evropa odvoji cenu električne energije od sve veće cene gasa.

Komisija razmatra reviziju tržišta električne energije u Uniji. Vursdurfer je rekla da će te reforme biti dugoročnija mera, a Brisel će izneti "konkretne opcije" za promene nakon govora von der Lejen.


Tagovi

Električna energija Zamrzavanje Europska komisija Cene gasa Evropska komisija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.