Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 03.01.2024. 18:00

Hoće li cene žitarica nastaviti da padaju u 2024.?

Euro i dolar jačaju, previše vlage u Evropi, velika ponuda iz crnomorskog područja, veća žetva u Rusiji su samo neki od faktora koji će uticati na kretanje cena.

Foto: Depositphotos/Leitenberger
  • 571
  • 39
  • 0

Hoće li cene žitarica i uljarica nastaviti svoj pad u 2024. godini? Tržište i analitičari su pesimistični i ne nadaju se tako brzom oporavku, izveštva Agrarheute.

Ko je gubitnik na tržištu?

Čini se da evropska pšenica gubi trku na globalnom tržištu. Veliki je pritisak pri izvozu, a razloga je mnogo. Porasla je cena evra na polugodišnji maksimum, što izvoz čini skupljim. Proizvodni inputi su bili visoki. Dodatni su problem bile i preobilne padavine zbog kojih je kasnila setva ozimih kultura, a u nekim područjima je odložena.

Vremenske prilike u Evropi su i dalje centralna tema tržišta. S druge strane su izuzetno povoljni uslovi u regionu Crnog mora. Analitičari Agritela očekuju da će i u drugoj polovini tekuće marketinške godine izvoz pšenice i dalje zaostajati za količinama neophodnim za rast cena.

U prošloj godini su cene pšenice pale za više od 80 evra/t. Svi napori se ulažu da se cena održi iznad 220 evra/t, ali danas u 12h ona je pala na 219,75 evra/t. Cena kukuruza je na 197 evra/t, dok je za tonu uljane repice potrebno izdvojiti 429,75 evra. I one su u padu zbog pritiska tržišta.

Otvaranje američkih berzi u utorak je donelo pad cene pšenice za 3,5 odsto. Veliki je uticaj jačanja dolara, što čini američku pšenicu nekonkurentnom. U padu su i cene kukuruza i soje.

Analitičari očekuju da bi se stanje moglo popraviti krajem sedmice kada obim trgovanja bude veći.

Preskupe evropske žitarice i ruska ponuda

Krajem godine Egipatski državni kupac žitarica (GASC) je raspisao tender, ali ga je sada poništio. Prijavljena cena ukrajinske pšenice je 239,20 evra/t, dok je ruska bila 241,94 evra/t. Cene za evropsku pšenicu su iznad ovih ponuda, a najjeftinija francuska je za četiri i sedam dolara skuplja po toni.

Tržište i poljoprivreda: Početak kraja ili kraj početka

Rusija i dalje ostaje veliki igrač sa velikim učešćem na tržištu i očekuje se rast u globalnoj trgovini na 25 odsto u tekućoj sezoni (jul 2023. - jun 2024.) sa 22 odsto u prethodnoj sezoni. Udeo Evropske unije na globalnom tržištu je samo 11 odsto.

Bruto žetva žitarica i zrna mahunarki svih kategorija u 2023. godini iznosila je 142,6 miliona tona neto mase, saopštila je na kraju godine Federalna služba za statistiku (Rosstat). Žetva pšenice iznosila je 92,8 miliona tona. Očekuje se da će ruski izvoz žitarica u prvoj polovini sezone (jul-decembar) dostići rekordnih 36,7 miliona tona (29,8 miliona tona prošle godine), uključujući 26,9 miliona tona pšenice (23,8 miliona tona u prethodnoj godini), 4,4 miliona tona ječma (3,3 miliona tona prethodne godine), 2,7 miliona tona kukuruza (1,2 miliona tona prethodne godine).


Tagovi

Tržište žitarica Izvoz pšenice Cena pšenice Cena kukuruza Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.