Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana zemljišta
  • 27.12.2022. 15:00

Hoće li pasti cena đubriva?

Cena prirodnog gasa pada, raste ponuda, ali su cene đubriva i dalje visoke. Kakva su predviđanja?

Foto: Depositphotos/katukphoto1
  • 611
  • 70
  • 0

Pad cena gasa u Evropi je stvorio dodatni pritisak na tržište đubriva, izveštava Agrarheute. U periodu pre 25. decembra, prirodni gas je koštao 84 evra po MWh ili 8,4 centa po kWh na najvažnijoj evropskoj trgovačkoj platformi TTF. To je pad od 40 odsto u odnosu na početak ovog meseca.

Smanjeni su troškovi proizvodnje amonijaka i azotnih đubriva. To se još nije odrazilo na prodajne cene najvećih evropskih proizvođača.

Poljoprivrednici nerado kupuju đubrivo

U slučaju da cene gasa i dalje ostanu niske neminovno je da će i đubrivo biti jeftinije. Analitičari navode da tome doprinose zabrinutosti zbog prekomerne ponude, kao i glasine o daljem odlaganju sledećeg indijskog uvoznog tendera.

Porasla prodaja granulisane uree (Foto: Depositphotos/Imagecom)

U južnoj Evropi nedavno je porasla prodaja granulisane uree što je doprinelo održavanju cena, ali su one pod pritiskom na fjučers tržištu gde nastavljaju da padaju, 434,58 €/t u januaru i 451,51 €/t u februaru.

Na fizičkom američkom tržištu cene uree i drugih azotnih đubriva su pale pre 25. decembra na najniži nivo od oktobra 2021. godine.

"Globalna potražnja za amonijakom, fosfatom i potašom je naglo opala", rekao je Aleksis Maksvel, analitičaru Blumberga. Naveo je da poljoprivrednici još uvek nerado kupuju đubrivo.

Predviđanja analitičara

Naglim padom evropskih cena gasa, proizvođači su ponovo počeli da povećavaju proizvodnju azota što pomaže u smanjenju cena đubriva. Ipak, one za sada ostaju visoke.

Farmeri se bune zbog plana o đubrivima u EU

Analitičari očekuju da će stanje ostati nepromenjeno barem do 2023. godine. Tome doprinose cena gasa, viši troškovi proizvodnje, nedostatak ruske ponude i očekivanja povećanja potražnje u narednoj godini.


Tagovi

Cene đubriva Tržište đubriva Cene uree Cene azotnih đubriva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.