Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 29.11.2017. 10:15

Hoće li ukidanje kvota uticati na izvoz šećera?

Veruje se da će se proizvodnja šećerne repe u EU povećati, zbog ukidanja kvota. Srbija ima način da zadrži svoju poziciju.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 523
  • 24
  • 0

Evropska unija je 30. septembra svojim poljoprivrednicima ukinula kvote za proizvodnju šećerne repe. Time je omogućeno da se proizvodnja prilagodi stvarnim prilikama na tržištu i da se istraže nova, smatraju poznavaoci.

Ipak, konačne posledice još uvek nisu poznate, a zagovornici ove politike smatraju da će se na ovaj način podstaći povećanje proizvodnje šećerne repe. Činjenica je da su prilike na svim tržištima turbulentne.

Prinos je ove godine u Srbiji od 30 do 100 tona po hektaru, ali je digestija i do 20%. Biće proizvedeno oko 400.000 tona šećera.

Srbija ne bi trebalo da ima problema

Stručnjaci procenjuju da Srbija ne bi trebalo da ima problema sa plasmanom, jer bi šećer mogao da nađe kupce u zemljama u okruženju, koje nemaju svoje šećerane, ili ih imaju malo.

"Sigurno je da će se proizvodnja repe u EU povećati, ali Srbija ima svoje tržište u okolnim zemljama. Kod nas, u zavisnosti od količine repe i godine, radi i pet šećerana. Smatram da ćemo, uz saradnju sa poljoprivredicima, moći stabilno da držimo svoju poziciju", rekao je za Novosti mr Živko Ćurčić.

Veruje se da je ključ opstanka i razvoja domaće industrije šećera u unapređivanju poljoprivredne proizvodnje, kada je reč o kvalitetu i prinosu šećerne repe.

Foto: Damir Rukovanjski


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Živko Ćurčić Izvoz šećera Kvote EU Repa


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.