Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šećera
  • 02.10.2017. 20:00

Ukinuta je kvota za šećer. Šta dalje?

30. septembra ukinuta je i poslednja od poljoprivrednih kvota u EU.

Foto: Allexxandar / Bigstock
  • 1.164
  • 70
  • 0

Nakon gotovo 50 godina, 30. septembra ukinuta je kvota za šećer, poslednja od poljoprivrednih kvota u Evropskoj uniji.

Odluka o ukidanju kvota za šećer dogovorena je između Evropskog parlamenta i država članica još 2013. godine, tokom reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), a nakon velike reforme i restrukturiranja započetog 2006.

Između 2006. i 2010. sektor šećera temeljno je restrukturiran uz podršku od 5,4 milijardi evra. S obzirom na ulaganje, sektor se mogao dobro pripremiti za ovaj trenutak, a produktivnost se znatno poboljšala tokom proteklih godina. Kraj kvotnog sistema daje proizvođačima mogućnost prilagođavanja svoje proizvodnje stvarnim tržišnim mogućnostima, posebno u istraživanju novih izvoznih tržišta. Takođe, značajno pojednostavljuje trenutne politike upravljanja i administrativna opterećenja za proizvođače, uzgajivače i trgovce.

Važna prekretnica za evropski šećerni sektor

"Završetak sistema kvota predstavlja važnu prekretnicu za naš evropski šećerni sektor i predstavlja još jedan važan korak u tržišnoj orijentaciji Zajedničke poljoprivredne politike. Proizvođači će sada imati priliku da prošire svoju trgovinu na globalnim tržištima, a uz pravu podršku Evropske komisije - kao što je Tržišni opservatorijum šećera, koji pruža pravovremene i relevantne podatke o tržištu - trebali bi imati sve izglede za uspeh. Uveren sam da se industrija dobro pozicionirala da bi imala koristi od mogućnosti koje donosi ukidanje kvota", rekao je Fil Hogan (Phil Hogan), poverenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU.

Za nastavak podupiranja sektora šećera u EU, kako bi se suočili sa neočekivanim poremećajima na tržištu, mogu se koristiti različite mere iz Zajedničke poljoprivredne politike. To uključuje značajnu carinsku tarifu EU (izvan preferencijalnih trgovinskih sporazuma) i mogućnost pružanja podrške privatnim skladištima, kao i razne krizne mere, koje bi omogućile Komisiji da preduzme mere u slučaju ozbiljne tržišne krize, koja uključuje oštar rast ili smanjenje tržišnih cena. Dostupna je i prihodna podrška poljoprivrednicima u obliku direktnih plaćanja, uključujući mogućnost da zemlje članice EU pružaju takozvanu dobrovoljnu pomoć za sektore u teškoćama, uključujući proizvodnju šećerne repe.

EU vodeći svetski proizvođač šećerne repe

Prosečna cena šećera u EU oporavila se od kraja 2016. i iznosi 500 evra po toni. EU je vodeći svetski proizvođač šećerne repe (otprilike 50% ukupnog). Međutim, šećerna repa predstavlja samo 20% svetske proizvodnje šećera, jer se čak 80% šećera proizvodi od šećerne trske.

Većina šećerne repe u EU uzgaja se u severnoj polovini Evrope, gde je klima pogodnija za uzgoj. EU takođe ima jaku prerađivačku industriju, koja prerađuje uvezeni sirovi šećer od šećerne trske.

Foto: Allexxandar / Bigstock


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!