Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biomasa
  • 23.07.2020. 15:00

Holandija ukida proizvodnju biomase?

Biološka energija se trenutno smatra jedinim obnovljivim izvorom bez ugljenika i predstavlja gotovo 60 odsto potrošnje u Evropskoj uniji, od čega se čak 96 odsto proizvodi u Evropi. U Holandiji taj deo od 2018. godine iznosi 61 odsto, a većina se uvozi u obliku drvenog peleta iz Estonije.

Foto: Jumpstory
  • 322
  • 14
  • 0

Holandija bi trebalo što pre da ukine upotrebu biomase za proizvodnju električne energije, poručili su iz Socio-ekonomskog veća (SER) holandske Vlade.

"U hemijskoj industriji, građevinskom sektoru i poljoprivredi, biološki materijali su presudni za prelaz u cirkularnu ekonomiju, ali trajno proizvedena biomasa je previše oskudna da bi nastavila da se koristi za proizvodnju električne energije, za koju postoje druge atrenative sa niskim udelom ugljenika i obnovljivim izvorima“, navode u izveštaju predstavljenom početkom meseca.

Stručnjaci smatraju i da bi milijarde evra subvencije namenjene postrojenjima takođe trebalo ukinuti, a novac podeliti kompanijama i zaposlenima.

Burna rasprava u Vladi

Izveštaj vladine savetodavne grupe samo je još podstakao burnu javnu raspravu o održivosti biomase koja je proteklih meseci prekomerno pala u Holandiji.

Još u maju, Erik Vibes, holandski ministar ekonomije i klimatske politike, rekao je da je ona ključna za postizanje ciljeva zemlje u pogledu obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija ugljenika.

"Ako želimo da postignemo klimatske ciljeve, za sada će nam ona biti veoma potrebna", poručio je Vibes, naglašavajući da je pelet koji se koristi u elektranama preostalo drvo iz te industrije.

Bio briketi i bio peleti - goriva nastala od biljnog materijala

Ministrovi komentari pokrenuli su studiju Nacionalnog instituta za analizu strateške politike u područjima životne sredine, prirode i prostornog planiranja (PBL) u kojoj je učestvovalo 150 različitih organizacija i stručnjaka.

Njihovi zaključci 'dolili su samo ulje na vatru' jer su smatrali da različiti oblici proizvodnje i upotrebe energije nisu uporedivi. Vlada je na to reagovala oštro naglašavajući važnost biomase u postizanju ciljeva zemlje o smanjenju emisija, ali ekolozi su uzvratili da se smanjenje ugljenika dešava samo na papiru.

Šezdeset odsto potrošnje u Evropskoj uniji

Holandska rasprava mogla bi da se proširi na nivou Evropske unije, gde se održivost biomase u energetske svrhe preispituje.

Evropska unija dodala je kriterijume o održivosti njene upotrebe u poslednjoj reviziji EU direktive, dogovorenoj pre dve godine. Međutim, ekološke organizacije upozorile su na neusklađenost između politike biološke energije i njenih dugoročnih klimatskih ciljeva.

"Kontinuirano pratimo potražnju za biomasom u zemljama EU, kao i njihovu održivost da bismo bolje razumeli i nadgledali potencijalne rizike za klimu i biološku raznovrsnost“, pojašnjavaju iz Evropske komisije i dodaju da će ceo izveštaj objaviti na kraju ove godine.

Oklasak kukuruza kao energija i sirovina

Biološka energija se trenutno smatra jedinim obnovljivim izvorom bez ugljenika i predstavlja gotovo 60 odsto potrošnje u EU, od čega se čak 96 odsto proizvodi u Evropi. U Holandiji taj deo od 2018. godine iznosi 61 odsto, a najveći deo se uvozi u obliku drvenog peleta iz Estonije, navodi Euractiv.

Njeno ukidanje značiće dodatna ulaganja u druge obnovljive izvore kao što su solarni paneli i vetrogeneratori koji su mnogo skuplja alternativa

U očekivanju nove vladine politike, švedska energetska kompanija "Vattenfall" već je odlučila da odloži izgradnju planiranog postrojenja u Diemenu.


Tagovi

Holandija Biomasa Ukidanje Obnovljivi izvori energije Ugljenik SER Evropska komisija


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D