Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holandija
  • 15.12.2021. 07:30

Holandski poljoprivrednici hteli da "kupe" aerodrom

Još jednim u nizu protesta holandski farmeri hteli su da ukažu na nepravdu u vezi sa emisijom azota.

Foto: Facebook/Simone Vogel
  • 404
  • 109
  • 0

Holandski farmeri su se sa traktorima okupili ispred aerodroma Šiphol u Amsterdamu, kako bi im ponudili "kupoprodajni ugovor". Time su hteli da preokrenu priču o rešavanju problema sa emisijama azota i pokažu pod kolikim su pritiskom. 

"Šiphol je tokom perioda korone izgubio pola milijarde evra, dok je stočarstvo ostvarilo dobit od 10 milijardi evra. Upravo ta činjenica nam omogućava da ponudimo 'kupoprodajni ugovor' i na taj način upozorimo javnost na probleme sa kojima se susrećemo", pojasnio je ovaj čin farmer Flur de Jong iz Krimpenervarda, piše nieuweoogst. Na ovaj su način iskazali protest zbog zakona o standardima koji se tiču emisije azot oksida, a koji ne uzimaju u obzir druge zagađivače, u ovom slučaju aerodrom.

U Holandiji je na snazi zakon o štetnoj emisiji azota koji najviše pogađa poljoprivrednike, zbog čega protestuju već niz godina. Kako bi smanjili zagađenje, vlada Holandije čak planira eksproprijacijom da otkupi njihovu zemlju. 

Istovremeno, aerodrom Šiphol, prema rečima demonstranata, probleme sa emisijama je rešio delomično. Navodno i dalje krše pravila o zagađenju bukom i azotom, a nisu podneli ni zahtev za ekološku dozvolu. Zato farmeri i žele da ga "otkupe" jer za njega ne vrede navedena pravila, navodi dutchnews.  

Na ovom protestu okupilo se 200 farmera iz cele Holandije sa oko 100 traktora. Oni su pomenuti ugovor predali finansijskom direktoru Šiphola, Robertu Karsouvu koji ih je obavestio da ne planiraju nikakvu prodaju. 

Potparol aerodroma je istakao da je atmosfera bila prijateljska i da se susreću sa problemom ograničenja vezana za emisije azota. Kada su u pitanju standardi i načini na koje ih treba ispuniti nada se zajedničkoj saradnji oba sektora, vazduhoplovstva i poljoprivrede.

Posle predaje ugovora poljoprivrednici su se razišli.


Tagovi

Holadnija Šiphol Poljoprivrednici Protest Emisije azota Flur de Jong


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.