Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vaskrs
  • 19.04.2020. 08:00

Hristos Vaskrse! Šareno jaje za novi početak i zdravlje

Vasrkrs proslavite u porodici, a u ponedeljak ostavite razbijeno uskršnje jaje u njivi, kako bi njiva bila plodna. Takođe, vaskršnje jaje daje se stoci da ga pojede, da bi cele godine bila zdrava.

Foto: JumpStory
  • 355
  • 4
  • 0

Današnji dan započinje crkvenim zvonima koja najavljuju dolazak velikog praznika. Međusobno se pozdravljamo sa "Hristos Vaskrse" i "Vaistinu Vaskrse" i tako sve do Spasovdana.

Običaj je da se po dolasku sa crkvene službe, članovi porodice pozdrave među sobom, a onda domaćin kadionicom okadi celu kuću i ukućane. Nakon molitve, ukućani ponovo jedni drugima čestitaju današnji dan i svečano započinju zajednički obrok.

Vaskrs u doba korone: Povećana prodaja jaja, farbanje u lukovini i dostava na kućnu adresu

Tradicija je da se svako ’omrsi’ uskršnjim jajetom, koje simbolizuje novi početak, napredak i novi život. Tucanje jajima na Vaskrs, naročito predstavlja radost za najmlađe koji se između sebe i sa starijima, takmiče čije će jaje ostati celo - nepolomljeno.

Umijte se drenovom vodom i protrljajte deci obraze crvenim jajetom

Mnogi jaja farbaju na Veliki Petak, a pojedini dan ranije ili kasnije. Jaja mogu da se farbaju u lukovini ili drugim prirodnim sastojcima: začinima, povrćem i drugo ili u kupljenoj industrijskoj farbi. Običaj je da se ostavi jedno crveno jaje, kao čuvarkuća, do sledećeg Vaskrsa.

Kako da na prirodan način (ne)ofarbate uskršnja jaja?

Na današnji dan postoji mnogo običaja, koji propisuju šta treba, a šta ne treba raditi na Vaskrs. Na primer, za Vaskrs treba rano ustati, a otići na spavanje pre ponoći, kako ne bismo bili pospani cele godine. Umivamo se vodom u kojoj je prethodno potpljen dren ili pak vaskršnje jaje. Zatim, decu valja potrljati po obrazu crvenim jajetom, kako bi bila rumena i zdrava tokom godine, običaj je i da se mesi poseban hleb.

Vaskršnje jaje - stoci i njivi 

Drugi dan Vaskrsa, koji se naziva Pobusani ponedeljak, ide se na groblje i na svaki grob se ostavlja po jedno crveno jaje, kako bi i umrli uživali u vaskrsenju Hrista. Takođe, taj dan zove se i Vodeni ponedeljak, jer tada polivaju vodom.

Vaskršnje jaje za plodnu njivu i zdravu stoku (foto JumpStory - ilustracija)

Na ovaj ponedeljak treba ostaviti razbijeno vaskršnje jaje u njivi, kako bi njiva bila plodna. Takođe, uskršnje jaje daje se stoci da ga pojede, da bi cele godine bila zdrava.

Iako današnji dan proslavljamo tokom vanrednog stanja sa ciljem sprečavanja širenja virusa koji preti celoj planeti - to treba da nas podseti da je u životu zdravlje najvažnije, ali i dobri međuljudski odnosi, kao i bliskost sa onima koji su nam najrođeniji i najbliži.

Hristos Vaskrse!


Tagovi

Vaskrs Hristos Vaskrse Vaskršnji praznici Običaji Farbanje jaja Uskršnje jaje Plodna zemlja Novi početak


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...