Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autonomni traktor
  • 03.02.2024. 18:00

I Fendt traktori bez vozača?

Traktorom može da se upravlja i pomoću pametnog telefona, a korisnik dobija povratne informacije o uslovima vožnje i karakteristikama zemljišta, navode u nemačkoj kompaniji Arnold NextG.

Foto: Arnold NextG
  • 97
  • 11
  • 0

Fendt se pridružio brendovima kao što su John Deere, Kubota i Case IH, koji koriste tehnologiju upravljanja traktorom pomoću pametnog telefona ili ličnog računara. Dakle, bez vozača

Razvila ju je nemačka kompanija Arnold NextG i predstavlja značajan korak prema autonomnom upravljanju u poljoprivredi.

Tehnologija koristi "Steer-by-Wire" sistem, što znači da nema mehaničkih veza između virtuelnog volana ili džojstika i mehanizma za upravljanje traktorom, a prikazana je na modelu Fendt 942 Vario koji ima 409 konjskih snaga i težak je skoro 12 tona. 

Sistem omogućava da položaj volana na uređaju za upravljanje (npr. pametnom telefonu) odgovara stvarnom uglu skretanja prednjih točkova traktora. To je važno kako bi vozač imao pravi osećaj upravljanja, čak i kada vozilom manevriše na daljinu virtuelnim putem, navode u svom saopštenju. Takođe, korisnik dobija povratne informacije o uslovima vožnje i karakteristikama zemljišta. 

Upravljanje pomoću mobilnog telefona

Ima i dopuštenje za upravljanje traktorom na javnim putevima.

Ova inovacija predstavlja potencijalno rešenje za nadogradnju postojećih traktora sa CANBUS sistemom koji omogućuje različitim delovima vozila, kao što su motor, senzori, upravljački sistem i drugih električnih komponenti, da međusobno komuniciraju preko zajedničke mreže. Vozač bi u budućnosti mogao da koristi i dodatne kontrole preko dodirnih zaslona (tač skrina) ili glasovnih naredbi. 

Navode i mogućnost naknadne ugradnje ovog sistema, iako iz samog Fendt-a trenutno nema informacija o tome kada će biti dostupno na tržištu. 


Tagovi

Arnold NextG Fendt Traktor bez vozača Autonomni traktor Steer-by-Wire Fendt 942 Vario


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.