Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 12.12.2022. 15:00

Iako nemaju struje, izvoz žitarica iz Odese se nastavlja: Litvanija upozorava na belorusku "zamku"

Luke koriste alternativne izvore energije, otkriva ukrajinski ministar poljoprivrede. Belorusija ponudila teritoriju za transport do litvanskih luka, tamo to smatraju "zamkom"

Foto: Depositphotos/valdisskudre
  • 184
  • 45
  • 0

Ukrajinska luka Odesa, jedna od tri preko kojih se obavlja izvoz žitarica u celi svet, od juče (11.12.) nije u funkciji, a nakon niza ruskih napada dronom na energetski sistem, rekao je ministar poljoprivrede Mikola Solskij

Koriste alternativne izvore

"Postoje problemi, ali niko od trgovaca ne govori o zaustavljanju isporuka. Luke koriste alternativne izvore energije", izjavio je za Reuters
 
"Nakon napada ruskih bespilotnih letelica na sistem za proizvodnju električne energije, više od 1,5 miliona ljudi ostalo je bez struje", rekao je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski u video obraćanju kasno u subotu. 

Regionalne vlasti saopštile su da će struja za stanovništvo biti vraćena "u nadolazećim danima", dok bi potpuna obnova mreže mogla potrajati dva do tri meseca.

Belorusija nudi teritoriju za tranzit

Osim morskim, žitarice iz Ukrajine izvoze se rečnim, putnim i železničkim saobraćajem. U petak je Belorusija objavila Ujedinjenim nacijama da može prihvatiti tranzit ukrajinskih žitarica preko svoje teritorije za izvoz prema lukama u Litvaniji.

Ova je vest objavljena nakon što se generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guteres sastao u Njujorku sa zamenikom beloruskog ministra spoljnih poslova Jurijem Ambrazevičem. 

Litvanija: To je zamka

Ali, u Litvaniji ova ideja nije dobro dočekana. Kako piše njihov lrt, predsednik te zemlje, Gitanas Nauseda insistira na tome da je predlog Minska da se dopusti tranzit ukrajinskih žitarica preko njihove teritorije "zamka". 

"To je zamka u koju nas žele uvući, a zatim pokazati, gledajte, Zapad je opet nedosledan, opet se ne može dogovoriti o sankcijama", rekao je Nauseda novinarima u subotu u Vilniusu, komentarišući predlog Minska.

Prema litavskom ministarstvu spoljnih poslova, do sada nije bilo pravnih ili političkih prepreka ukrajinskom izvozu žitarica koje se odvija rečnim putem i kopnom. 

"Mogli bi proći i kroz Belorusiju, pod uslovom da nisu uključeni sankcionisani subjekti", poručili su i isključili mogućnost razgovora o ukidanju sankcija toj zemlji. Smatraju da bi to prekršilo interese nacionalne bezbednosti Litvanije, reklo je ministarstvo.

Pšenica iz Ukrajine i Rusije preplavljuje tržište - ruše cene na berzama?

Izvoz žitarica iz Ukrajine u prvih osam dana decembra pao je 47,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 1,09 miliona tona, pokazali su podaci resornog ministarstva. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Izvoz Odesa Koridor za žitarice Belorusija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.