Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obične ptice
  • 21.05.2022. 15:00

Ima nade za obične ptice? Usporena stopa opadanja nihove populacije

Procenjeno je da se brojnost populacija šumskih ptica povećala za tri odsto u periodu od 2000. do 2020. godine.

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 85
  • 59
  • 0

Od 2000. godine je populacija tzv. običnih ptica bila u stalnom padu koji je dostigao 24 odsto, dok je ukupni broj ptica opao za 10 odsto. Sada se čini da je njihov broj polako stabilizuje.

To je pokazatelj oporavka biodiverziteta, navodi Eurostat u svom izveštaju. One zahtevaju specifična staništa za razmnožavanje i pronalaženje hrane koja su često dom mnogim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama.

Procenjeno je da se brojnost populacija šumskih ptica povećala za tri odsto u periodu od 2000. do 2020. godine.

Nema drveća i grmlja, nema ptica

Strategijom Od njive do trpeze smanjiće se gubici u njihovoj populaciji, kao i upotreba te rizik od hemijskih pesticida za 50 odsto do 2030. godine. Cilj je da se najmanje 10 odsto poljoprivrednog prenameni u zemljište pod visokim diverzitetom pejzaža i poveća površinu pod organskom poljoprivredom tako da ona čini 25 odsto ukupne obradive zemlje u EU do 2030. godine.

Populacija ptica sve malobrojnija

Strategija je deo inicijativa Evropskog zelenog dogovora, što je jedan od šest prioriteta Evropske komisije za 2019-24. godine.

Ugrožene s više strana

Glavni razlog gubitka brojnosti populacije i vrsta ptica je uništavanje njihovih staništa, posebno travnatih livada, šumaraka, živica i šuma. Pored toga, u svetu kojeg smo sve više zagadili, one su izložene delovanju brojnih otrova, povećava se pojava njihovih bolesti. Na njih deluju klimatske promene. Izložene su hvatanju zbog trgovine kućnim ljubimcima, posebno male vrste, i predstavljaju izvor hrane za veliki deo stanovništva u siromašnim regijama.

U gradovima je sve manje drveća i žbunja u kojima neometano mogu boraviti (Foto: R.Vojnović)

Procenjuje se da je 159 vrsta ptica izumrlo od 1500. godine, pokazuju podaci OurWorldInData

Za 40 godina Evropa ostala bez 600 miliona ptica - kriva i intenzivna poljoprivreda

U gradovima je sve manje drveća i žbunja u kojima neometano mogu boraviti, svijati gnezda, polagati jaja i othraniti mlade. Ovde je važno napomenuti da kako se njihova brojnost u urbanim sredinama smanjuje, tako se povećava brojnost insekata.


Tagovi

Ptice Biodiverzitet Šumske ptice Brojnost ptica Populacija Ugrožene ptice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada mali folkloraši Kulturno umetničkog društva "Vrelo" iz Rakovca, kod Bujanovca, na nekom od nastupa zaigraju neko od čuvenih vranjanskih narodnih kola, publika ih uvek nagradi gromkim aplauzom.