Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 06.10.2021. 07:30
  • Indija

Incident na poljoprivrednom protestu u Indiji - osmoro mrtvih

Političari su posetili državu Utar Pradeš, a jedno od njihovih vozila iz kolone sletelo je sa puta i usmrtilo četvoricu poljoprivrednika. Izbili su neredi.

Foto: Facebook/Sukhbir Singh Badal
  • 180
  • 32
  • 0

Najmasovniji poljoprivredni protesti u istoriji još uvek ne jenjavaju. U Indiji traju već 10 meseci, a napetost samo raste. U nedelju se dogodio incident koji je još više razbesnio nezadovoljne farmere, javlja reuters.

Ministar unutrašnjih poslova Ajaj Kumar Mišra posetio je grad Lakhimput Keri u državi Utar Pradeš. U koloni automobila u kojima su bili političari, jedan je sletio sa puta i usmrtio četvoricu poljoprivrednika.

Prema rečima vođe demonstranata, vozilo je pripadalo sinu zamenika ministra, a vozač je namerno pregazio ljude. Međutim, Kumar Mišra je rekao da se nesreća desila jer su demonstranti kamenjem gađali automobile u koloni zbog čega je vozač izgubio kontrolu nad vozilom.

Ali, nažalost tu tragediji nije kraj. Nakon nesreće došlo je do sukoba oko vozila u kojem su bili vozač i tri predstavnika vladajuće stranke koje su razjareni demonstranti usmrtili. 

Krivci će biti kažnjeni?

Glavni ministar Utar Pradeša, Jogi Aditjanat zatražio je policijsku istragu i najavio da će krivci biti strogo kažnjeni, piše agrarheute.

Protesti u Indiji eskalirali: Farmeri se zaletali u policiju traktorima

Inače, Indija broji oko 1,3 milijarde stanovnika od čega čak 40 odsto živi isključivo od poljoprivrede. Većina njih su siromašni mali zemljoposednici koji se suprotstavljaju Vladi zbog spornih zakona za koje tvrde da će narušiti cene useva i smanjiti njihovu zaradu.

Dodatni strah tamošnjih poljoprivrednika je i to da će njihovu zemlju otkupiti velike korporacije. Postavlja se i pitanje šta će biti sa mladima, jer ljudi svoju decu školuju u inostranstvu pomoću zarade od zemlje, a nezaposlenost mladih u Indiji već je ogromna.


Tagovi

Protesti Indija Zakoni Poljoprivreda Neredi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.