Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 16.05.2022. 15:00

Indija zabranila izvoz pšenice i uzdrmala svetsko tržište žitarica

Kako su vremenske prilike izjalovile plan Indije da izveze rekordne količine i šta to znači za cene žitarica?

Foto: Depositphoto/Mirage3
  • 1.096
  • 205
  • 0

Posle ohrabrujućih vesti iz Indije da očekuju rekordan prinos, svetsko tržište je uzdrmala najnovija da ova zemlja zabranjuje izvoz pšenice. Razlog tome su vremenske prilike. Vreli talas je smanjio prinos, a cene na domaćem tržištu dostigle su rekordan nivo.

Ovogodišnji izvozni cilj je bio 10 miliona tona, ali od toga moralo da se odustane, piše Reuters. Pada proizvodnje nije bilo, ali je neregulisani izvoz doveo do rasta cena na lokalnom tržištu.

Indijska vlada je izdala saopštenje da je on i dalje dozvoljen već izdatim akreditivima i zemljama koje zatraže zalihe. Od zvaničnika se saznaje da ne žele da se trgovina pšenicom odvija na neregulisan način ili da se desi gomilanje zaliha.

Novi udar na svetsko tržište

Nova situacija i zabrana će sigurno dovesti do rasta cena. Ovim će posebno biti pogođene siromašne zemlje u Aziji i Africi.

Zabrana je izazvala šok i kod trgovaca koji su očekivali smanjenje izvoza nakon dva do tri meseca, ali čini se da su podaci o inflaciji promenili mišljenje vlade. Cene su u Indiji dostigle rekordne iznose. Sada za tonu mora da se izdvojiti 320 dolara, što je daleko iznad državne podrške.

Inflaciji su doprinele rastuće cene energije i svih faktora koji doprinose skupljoj hrani.

Vremenske prilike ne idu na ruku

I dok je vlada očekivala rekordni prinos od 111,32 miliona tona i šestu super žetvu u nizu, vremenske prilike su se promenile. Prvobitnim pregledom stanja useva, ta očekivanja su smanjena na 105 miliona tona, a trenutna situacija pokazuje da bi prinos mogao biti i manje od 100 miliona tona.

Indija je iskoristila svetski rast cena i do sada izvezla sedam miliona tona u fiskalnoj godini do marta, što je 250 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Cene žitarica ponovo rastu - manja će biti i ponuda i potrošnja?

Državna "Food Corporation of India (FCI)" je do sada otkupila nešto više od 19 miliona tona od domaćih poljoprivrednika, u odnosu na prošlogodišnji ukupni otkup od rekordnih 43,34 miliona tona. Poljoprivrednici su radije prodavali pšenicu privatnim trgovcima, koji su nudili bolje cene od vladine fiksne stope. U aprilu je izvoz dostigao rekordnih 1,4 miliona tona, a već su potpisani ugovori za izvoz oko 1,5 miliona tona u maju. Trenutna zabrana će povisiti svetske cene pšenice, jer na tržištu nema velikih dobavljača.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Indija Tržište žitarica Pšenica Zabrana izvoza Kriza Cene pšenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃