Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • John Deere
  • 03.12.2023. 18:00

Iza John Deere-a uspešna godina, ali nisu optimistični za 2024.?

Američki proizvođač poljoprivrednih mašina John Deere zaključio je finansijsku 2023. s izvanrednim brojkama. Očekuje manju potražnju u idućoj.

Foto: John Deere
  • 100
  • 21
  • 0

Kompanija John Deere, najveći proizvođač poljoprivredne mehanizacije i opreme, obavestila je o rastu prihoda u fiskalnoj godini koja je završena krajem oktobra.

Rast neto prihoda 

U četvrtom kvartalu su ostvarili neto prihod od 2.369 milijardi USD ili 8,26 USD po deonici, u poređenju sa 2.246 mlrd. USD ili 7,44 USD po deonici za isto razdoblje prošle godine. 

Neto prihod za celu fiskalnu 2023. iznosio je 10.166 mlrd. USD, ili 34,63 USD po deonici, u poređenju sa 7.131 mlrd. USD, ili 23,28 USD po deonici, u 2022. 

Prihodi od prodaje su u četvrtom kvartalu, u odnosu na prošlogodišnji, smanjeni za jedan odsto i iznose 15.412 mlrd. USD, ali su godišnje porasli za 16 odsto i iznose 61.251 mlrd. USD.  

U protekloj poslovnoj godini prodaja u segmentu velikih mašina i precizne poljoprivredne tehnologije porasla je za 22 odsto. Neto prihod je u tom sektoru čak porasla za 60 odsto, na gotovo sedam mlrd. USD. Međutim, budući da je obim isporuke nedavno pao, u zadnjem je kvartalu sa njom pala i prodaja za šest odsto.  

U segmentu kompaktnih poljoprivrednih mašina za travnjake i imanja, bilježe pad prodaje od 13 odsto na nešto više od 3 mlrd. USD u poređenju sa istim razdobljem prošle godine. I neto prihod je pao za 12 odsto, na 440 miliona evra. 

Teža situacija 2024. 

Prema informacijama Reutersa, grupa očekuje težu tržišnu situaciju sledeće godine, što je povezano sa finansijama u poljoprivredi. 

U 2024. će padati globalne cene poljoprivrednih proizvoda?

Za 2024. su prognozirali dobit ispod očekivanja analitičara s objašnjenjem da će visoki troškovi zaduživanja i stroži budžeti verovatno smanjiti potražnju za poljoprivrednim i građevinskim mašinama. 

Naveli su da Deere namerava smanjiti proizvodnju poljoprivredne opreme jer će promena dinamike ovog tržišta dovesti do pada potražnje.

Kompanija je bila optimistična u pogledu rasta u Južnoj Americi, ali povišena inflacija u regiji i slabljenje cena roba, posebno u Brazilu, sprečavaju farmere da kupe ili moderniziraju mašine.

"U drugoj polovini godine smo doživeli da potražnja u industriji slabi mnogo brže nego što se očekivalo", rekao je glavni finansijski direktor Deere-a, Džošua Džepsen.

Stalna inflacija uticala je na potražnju potrošača za skupljim mašinama, uzrokujući porast zaliha trgovaca i manje narudžbina. Stručnjaci kažu da je slabiji interes znak da su Amerikanci štedljiviji, uključujući poljoprivrednike.


Tagovi

John Deere Fiskalna godina Poljoprivredna mehanizacija Neto prihod Rast prihoda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.