Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 29.03.2022. 10:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bukovac, Novi Sad

Izgorelo polje lavande kod Novog Sada - uzrok nepoznat

Uzrok požara još nije poznat, a trebalo bi napomenuti da je obližnje, manje polje lavande, nedavno bilo na meti kradljivaca, koji su odneli veći deo zasada.

Foto: Dragana Mihailović Đapić (ilustracija)
  • 239
  • 47
  • 0

U ranim popodnevnim satima izbio je požar na polju lavande u blizini Bukovca, kraj Novog Sada, a vatra je zahvatila gotovo čitavu površinu pod ovim aromatičnim biljem, procene su oko jednog hektara, prenosi RTV.

U gašenju vatrene stihije koja je trajala oko dva sata, bila su angažovana dva vatrogasna vozila. Uzrok požara još nije poznat, a trebalo bi napomenuti da je obližnje, manje polje lavande, nedavno bilo na meti kradljivaca, koji su odneli veći deo zasada.

Inače, ta lokacija je prethodnih godina postala prava turistička atrakcija, koju su na društvenim mrežama promovisale internet zvezde slikajući se na njoj. Tome u prilog ide i činjenica da je samo prošle godine, u junu i julu, bilo 7 i po hiljada posetilaca.

Lavanda dobro podnosi i sušu i niske temperature

Lavanda uspeva na velikim nadmorskim visinama, do 1.700 metara i u sebi sadrži 0,5 - 1,5 odsto eteričnog ulja. Cveta dva puta u toku godine, sa tim da se tokom drugog dela perioda razvija znatno manje cvetova.

Njena upotreba je veoma široka. Koristi se za dobijanje eteričnih ulja, za pripremu čajeva, a takođe koristi se i kao začin u pripremanju jela od ribe. Osušene latice cvetova dodaju se prilikom pravljenja sapuna. Bogata je etarskim uljem i taninima, sadrži fenolne kiseline i flavonoide. 


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Lavanda Požar Bukovac Kradljivci Uzrok požara Eterična ulja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.