Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez
  • 12.01.2021. 12:00

Jagodinci i ove godine oslobođeni poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište

Odluka se odnosi i na neizgrađeno građevinsko zemljište koje se koristi za gajenje biljaka, sadnog materijala i druge poljoprivredne svrhe, na parcelama većim od deset ari.

Foto: Bigstock/andrianocz
  • 301
  • 126
  • 0

Odbornici Skupštine grada Jagodine odlučili su da njihovi poljoprivrednici i 2021. godine budu oslobođeni plaćanja poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište.

Odluka se odnosi i na neizgrađeno građevinsko zemljište koje se koristi za gajenje biljaka, sadnog materijala i druge poljoprivredne svrhe, na parcelama većim od deset ari, rečeno je Tanjugu u Gradskoj upravi.

Ova mera se primenjuje već nekoliko godina unazad, a prema ranijem pisanju Večernjih novosti, reč je o domaćinstvima koja, prema poslednjem popisu poljoprivrede, obrađuju 18.790 hektara zemljišta. To znači da 6.358 poljoprivrednih domaćinastava Jagodine i ove godine neće plaćati porez na poljoprivredno i šumsko zemljište.

Stvaranje boljih uslova za razvoj poljoprivrede

Ova odluka je donosi se "zbog teškoća koje prate ovu granu delatnosti i stvaranja boljih uslova za razvoj poljoprivrede", stoji u obrazloženju.

Inače, Zakonom o porezima na imovinu, jedinica lokalne samouprave može odlukom propisati da se neizgrađeno građevinsko zemljište na njenoj teritoriji, koje se koristi isključivo za gajenje biljaka, odnosno sadnog materijala, odnosno šuma, za svrhu utvrđivanja osnovice poreza na imovinu razvrstava u poljoprivredno, odnosno u šumsko zemljište.

Poljoprivredno zemljište neće više biti oporezovano kao građevinsko

Porez na imovinu plaća se na pravo svojine na zemljištu površine preko 10 ari, koje ne moraju da budu u jednom bloku već se površine koje jedan obveznik poseduje sabiraju. Cena se određuje na osnovu ugovora kod notara iz prethodne godine, a uzima se prosek prema zonama koje su, kao i kod nekretnina, podeljene. Opština može razrezati stopu od najviše 0,4 odsto od tržišne vrednosti poljoprivrednog zemljišta


Tagovi

Porez Oslobođeni Jagodina Poljoprivredno zemljište Poljoprivredno zemljište Zakon o porezima na imovinu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...