Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Društva agrarnih novinara
  • 02.08.2018. 15:00

Jasna Bajšanski nova predsednica Društva agrarnih novinara

"Svaki agragni novinar mora mnogo da radi na sebi. Da svakodnevno stiče nova znanja, da radi na svojoj pismenosti, specijalizovanom i opštem obrazovanju.To je nešto, što mi u Društvu negujemo", kaže Jasna Bajšanski.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 555
  • 24
  • 0

Novinarka Jasna Bajšanski, koja je bila saradnik Agrokluba, kao i naš novinar godine za 2016. izabrana je za predsednicu Društva agrarnih novinara (DAN). Ovu dužnost će obavljati u naredne četiri godine. Kako kaže, to za nju predstavlja veliku čast, ali i obavezu i izazov. Nada se da je dorasla zadatku i stazama koje su njeni prethodnici utabali.

"Tu pre svega mislim na Branka Krstina, osnivača DAN i nekadašnjeg novinara lista 'Poljoprivrednik' i na Vesnu Jovanović, novinarku RTV-a, dojučerašnju predsednicu, koja je i predložila da u naredne četiri godine budem prva među jednakima. Posebno sam počastvovana što je njen predlog jednoglasno prihvaćen", kaže Jasna.

Posebno priznanje Jasni Bajšanski

Novinari imaju ulogu misionara

DAN je osnovan 2003. godine i najstarije je od tri agrarna društva u Srbiji. Cilj je da se utiče na kvalitetno informisanje, kroz blagovremenost, celovitost i istinitost, o aktuelnim zbivanjima razvoja poljoprivrede kod nas i u svetu. Među svojim aktima ima i Statut u kome su izdefinisane aktivnosti kojima članovi DAN treba da se bave. Tu se pre svega misli na organizovanje stručnih skupova sa predavačima koji su eminentni stručnjaci iz svih oblasti agrara, ali i predstavnici državnih institucija.

"Predstavljanje primera dobre prakse, ali i ukazivanje na neke manjkavosti u sistemu, takođe je jedan od naših prioriteta, jer činjenica je da ukoliko se nešto ne objavi u medijima, to kao da se nije ni dogodilo. Novinari imaju ulogu misionara, a naša misija je i da istražimo i putem naših medija prezentujemo iskustva u oblasti agrara drugih zemalja. Zbog toga organizujemo strudijska putovanja. To su naše osnovne aktivnosti", objašnjava Bajšanski.

Bajšanski
Novinar godine Agrokluba za 2016. godinu

Agrar zahteva maksimalno angažovanje novinara

Kako smatra, situacija u agrarnom novinarstvu ne razlikuje se mnogo od situacije u novinarstvu uopšteno gledano. Usled raznih turbulencija, došlo je do gašenja pojedinih medija, koji su imali agrarne sadržaje, to znači da je njihova publika ostala, na neki način, uskraćena.

"Međutim, došlo je do ekspanzije nekih elektronskih medija, specijalizovanih sajtova, pokrenuto je nekoliko štampanih izdanja. Tako da, kada se sve sabere, na medijskom tržištu ima mnogo informacija iz oblasti agrara. Pitanje je samo na koji način su one prezentovane, u šta ne bih zalazila", kaže Jasna Bajšanski i dodaje: "Kao i svaka druga oblast i agrar zahteva maksimalno angažovanje novinara, a tu pre svega mislim da svaki agragni novinar mora mnogo da radi na sebi. Da svakodnevno stiče nova znanja, da radi na svojoj pismenosti, specijalizovanom i opštem obrazovanju, jer on nije samo pojedinac već i predstavnik medijske kuće u kojoj radi. To je nešto, što mi u Društvu negujemo".

Plan za budući period već definisan

Članove Društva u narednom periodu očekuje poseta sajmu "Agra" u Gornjoj Radgoni, ali i rad na obnavljanju sajta. Radiće se i na učvršćivanju postojeće saradnje sa dosadašnjim partnerima i prijateljima, ali i uspostavljanje saradnje sa sličnim udruženjima iz inostranstva i sa udruženjima i asocijacijama poljoprivrednih proizvođača.

"Naše Društvo u narednom periodu vidim kao jednu dobru organizaciju, koja se bavi kvalitetnim aktivnostima značajnim za razvoj agrara. Takođe ćemo se potruditi da učestvujemo u različitim projektima, kako bi olakšali naš rad i podigli ga na viši novo", najavljuje predsednica DAN.

Čestitamo Jasni i želimo joj puno uspeha u radu!


Tagovi

Jasna Bajšanski Društvo agrarnih novinara Agra u Gornjoj Radgoni


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.