Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spasavanje jelena
  • 09.11.2022. 13:30
  • Zlatiborski okrug, Čadinje, Prijepolje

Jelen upao u rupu punu blata - izvlačili ga sat vremena

Mi smo na tom području bili u lovu, ostavili smo odmah sve i nas osam sa dva vozila je došlo na mesto koje su nam meštani javili, rekao je predsednik LU Prijepolje Darko Vujašević.

Foto: Depositphotos/ysbrand (ilustracija)
  • 71
  • 31
  • 0

Prava drama odigrala se u selu Čadinje u okolini Prijepolja kada je jedan od meštana krenuo do obližnjih pašnjaka kako bi svoje stado ovaca vratio kući. U duboku rupu punu blata upao je mlad jelen koji nije mogao sam da se izbavi. Meštani su o ovoj nemiloj situaciji odmah obavestili Lovačko udruženje iz Prijepolja, čiji pripadnici su brzo stigli na lice mesta i započeli akciju spasavanja, piše Rina.

"Mi smo na tom području bili u lovu, ostavili smo odmah sve i nas osam sa dva vozila je došlo na mesto koje su nam meštani javili. Jelen je bio potpuno bespomoćan i morali smo brzo da reagujemo, jer je mogao da potone u blato svakog trenutka", rekao je za ovu agenciju predsednik LU Prijepolje Darko Vujašević.

Pušten u svoje prirodno stanište

Akcija spasavanja, kako kažu, potrajala je oko sat vremena, piše dalje Toppress.

"Za jedno drvo zavezali smo koturaču i prebacili konopac preko njegovih rogova. To je u ovoj situaciji bilo najbezbolnije. Krenuli smo da ga vučemo napred i nakon nekog vremena uspeli smo da ga izvučemo na sigurno. Kad je bio na tvrdoj podlozi stajao je uspravno, što znači da smo stigli na vreme i da mu noge nisu povređene", ističe Vujašević. 

Jelen je nakon toga pušten u svoje prirodno stanište. Pretpostavlja se da je u rupu upao tog dana kad je i izvučen, bežeći od pasa lutalica.

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj da se divljač nađe u nevolji. Pre dve godine, lovočuvar NP "Tara" spasao mladog srndaća iz dubokog, starog bazena na obali Zaovinskog jezera.

Kako je izgledala akcija spašavanja mladog srndaća (foto: NP "Tara")

"Kada je rendžer sišao srndać se uplašio, pa je počeo da skače. Ipak ga je Žarko uhvatio, a onda su još dva mladića sišla niz merdevine i lančano dodavali životinju. Srndać je smešten u obližnju štalu da se malo oporavi, a onda pušten", rekao je tada Dragan Lazić, čija je vikendica udaljena tridesetak metara iznad jezera i bazena.


Tagovi

Spasavanje jelena Srndać Darko Vujašević Lov Lovci


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!