Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primena herbicida
  • 17.03.2021. 07:30

John Deere tehnologija za ciljano tretiranje - štedi gotovo 80 odsto herbicida

See & Spray Select sistem proizvođači smatraju idealnim načinom zaštite strnih žitarica. Osim značajne uštede na ulaznim troškovima, njime se povećava i produktivnost.

Foto: Facebook/John Deere
  • 94
  • 7
  • 0

Proizvođači poljoprivredne mehanizacije ozbiljno su shvatili probleme koje donosi preterana upotreba pesticida. Na tom tragu je i novi sistem See & Spray Select kompanije John Deere pomoću koga bi poljoprivrednici, pokazala su ispitivanja, mogli da smanje potrošnju herbicida pre nicanja useva za 77 odsto.

Kako piše future farming, do ovog zaključka su došli nakon poređenja rada prskalice sa primenom tehnologije ciljanog tretiranja ili bez nje, a u tu je svrhu sprovedeno čak 56 ispitivanja. Podaci su prikupljeni u SAD-u, Kanadi i Australiji na površini većoj od 30.000 hektara na kojima je prema procenama raslo oko 7.400 korovskih biljaka po hektaru.

Reč je o sistemu razvijanom nekoliko godina, a koji koristi senzore za otkrivanje diferencijacije boja na terenu kako bi locirao zelenilo korova na tamnoj površini zemljišta. Prskalica u koju je ugrađena ova tehnologija se kreće po polju, kamere postavljene na njoj otkrivaju neželjenu biljku, a potom se po njoj raspršuje mlaz herbicida.

Primena sredstva se pokreće iz pojedinačnih mlaznica preko nosača pomoću Deere-ovog sistema. Trajanje ispuštanja prilagođava se brzini kretanja vozila, visini i pritisku mlaznica. Proizvođači ovo smatraju idealnim načinom zaštite strnih žitarica.

Manja rezistentnost i bolja produktivnost

Osim značajne uštede na ulaznim troškovima, na ovaj način povećava se i produktivnost. Dakle, poljoprivrednici su tretirali veću površinu dnevno jer nisu često morali da se zaustavljaju kako bi napunili rezervoar prskalice. Osim toga, ova tehnologija deluje i protiv rezistentnosti korova na aktivne materije.

"Farmeri koji se bore sa otpornošću na herbicide na svojim poljima sada mogu da koriste skuplje i složenije mešavine u svojim prskalicama i tako postići efikasnije suzbijanje korova po nižoj ceni", napominje Džoel Besinger, marketing menadžer u ovoj kompaniji.

Takođe, dodaje da je istraživanje pokazalo da je 83 odsto manja verovatnoća da će korovi prskani složenim mešavinama aktivnih materija postati rezistentni.

See & Spray Select sistem trenutno je dostupan u Severnoj Americi i Australiji na novim samohodnim prskalicama John Deere serije 400 i 600 opremljenim ExactApplyom, telom sa četiri mlaznice koje pruža njihov pojedinačni ili višestruki izbor kako bi odgovarao različitim zahtevima primene i optimalnim postavkama za raspon radne brzine.

"Ovo je samo početak putovanja John Deere See & Spray tehnologije", kaže Besinger zaključivši da ova firma radi na budućim rešenjima koja će pružiti dodatnu vrednost za apliciranje herbicida koji se koriste pre i nakon nicanja u usevima poput kukuruza, soje i pamuka.

Više pogledajte u video zapisu:


Tagovi

John Deere Herbicidi Zaštita bilja Prskalice Ušteda Prskalica Precizna poljoprivreda


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.