Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba glifosata
  • 16.10.2023. 15:00

Još nema dogovora oko produženja odobrenja za glifosat - ko je glasao protiv?

Za produženje ili zabranu je bila potrebna takozvana "kvalifikovana većina" od 15 zemalja koje predstavljaju najmanje 65 odsto stanovništva bloka

Foto: Depositphotos/ pryzmat
  • 113
  • 44
  • 0

Nakon što je Evropska komisija 20. septembra predložila produženje odobrenja za korišćenje glifosata za 10 godina, o tom je predlogu u petak, 13. oktobra glasalo 27 država članica Evropske unije, a dogovor nije postignut. 

Za produženje ili zabranu je bila potrebna takozvana "kvalifikovana većina" od 15 zemalja koje predstavljaju najmanje 65 odsto stanovništva bloka. 

Kako su glasale komšije? 

Iako je za produženje bilo 18 država članica (Danska, Estonija, Finska, Grčka, Italija, Irska, Letonija, Litvanija, Poljska, Portugal, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Španija, Češka, Mađarska, Kipar), one čine 55,03 odsto stanovništva EU, navodi Agrarheute.

Protiv ovakve odluke su glasale Hrvatska, Luksemburg i Austrija (zajedno čine tek 3,01 odsto stanovnika EU) dok su suzdržane bile Belgija, Bugarska, Francuska, Nemačka, Holandija i Malta (41,96 odsto EU stanovništva). Ovde bi pozicija Francuske mogla da bude odlučujuća za odobrenje o čemu će se u Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu u Briselu ponovo glasati u prvoj polovini novembra. 

Odobrenje ističe 15. decembra

Kako piše Reuters, odluku je potrebno doneti do 14. decembra, budući da odobrenje za glifosat ističe 15. decembra. Prethodni put kada je licenca za ovu aktivnu supstancu koja je sastojak mnogih herbicida dobila zeleno svetlo, produžena je za pet godina, nakon što zemlje EU-a dva puta nisu podržale desetogodišnji period.

Ova je aktivna supstanca u centru kontroverzi otkako je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svetske zdravstvene organizacije 2015. zaključila da je verovatno kancerogen za ljude. Tada je hemijski gigant "Bayer" objavio da su desetine istraživanja pokazala da je bezbedan za ljudsku upotrebu.

U junu ove godine Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) u svojoj stručnoj reviziji procene rizika nije identifikovala kritična područja kada je reč o glifosatu te je zaključila kako nema razloga za zabrinutost o riziku za ljude, životinje i životnu sredinu.


Tagovi

Glifosat Odobrenje za glifosat Hrvatska Glasanje Produženje Kvalifikovana većina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!