Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eAgrar
  • 09.02.2023. 10:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Inđija

Kako do eID broja i obuke za korišćenje eAgrara?

Poljoprivredni proizvođači ovih dana dobijaju svoj eID kako bi koristili platformu eAgrar koja ima velikih prednosti i koja će omogućiti registrovanim gazdinstvima da na jednostavniji i brži način dođu do subvencija.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.328
  • 129
  • 0

Platforma eAgrar, koju će od februara uvesti Ministarstvo poljoprivrede, trebalo bi da olakša poljoprivrednicima registraciju gazdinstava i podnošenje zahteva za subvencije. Poljoprivrednik u kratkom roku može da podnese zahtev, da u realnom vremenu zna u kojoj fazi je njegov zahtev bez kontaktiranja sa zaposlenima u Upravi za agrarna plaćanja.

"Sve se brzo odradi"

Planiran je period prilagođavanja, u kom će još neko vreme moći da se predaju samo papirni zahtevi, ali i obuka i pomoć. A eID brojevi dobijaju se i u rumskoj Poljoprivrednoj stručnoj službi.

"U Poljoprivrednim stručnim službama širom Srbije, kao i u poštama i Upravama za trezor mogu da se dobiju eID brojevi. Ovaj broj je zapravo identifikacioni lični broj i on je prvi korak u registru", kaže Uglješa Trkulja iz rumske poljoprivredne službe i dodaje da se sve brzo odradi, a na poljoprivrednicima je samo da što pre dođu u svoju resornu službu i urade taj posao.

U PSSS-u, u poštama i Upravama za trezor mogu da dobiju eID brojeve

"Mi smo svakodnevno na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima sa područja tri sremske opštine koje pokrivamo, a to su Ruma, Irig i Inđija. Interesovanje poljoprivrednika je veliko, a ono što je važno je reći da većina paora, posebno mlađih ima pametne telefone tako da je instaliranje aplikacije lako. Sve se brzo završi, a važno je samo da poljoprivrednici dođu što pre i završe taj posao."

Obuke za poljoprivrednike

Brojne lokalne samouprave su u prethodnom periodu organizovale predavanja za poljoprivrednike u okviru kojih su obučeni na koji način da koriste usluge eAgrara, a posebno dobijanja eID broja. Prošle nedelje takva obuka je završena i u inđijskoj opštini u organizaciji tamošnje Agencije za ruralni razvoj, koja će svim poljoprivrednicima koji nisu u mogućnosti da se  sami prijave na novi informacioni sitem i dalje pružiti svu neophodnu pomoć.

"Inđijski poljoprivrednici su pokazali veliku zainteresovanost za ove obuke i predavanja, a mi smo uspeli da pokrijemo sve mesne zajednice predavanjima. Oni koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju obuci mogu da se jave našoj Agenciji i dobiće sve potrebne informacije i pomoć", kaže direktorka Agencije u Inđjiji Ivana Pejović Ševrt.

Da li je eAgrar moguć u Srbiji i pod kojim uslovima?

Poljoprivrednici su imali prilike da se u okviru obuka upoznaju sa načinom dobijanja kvalifikovanog elektronskog sertifikata kao i kako da instaliranju aplikacije po dobijanju ličnog eID.

"Mislim da će eAgrar biti velika pomoć za nas koji se bavimo poljoprivredom, jer će, nadam se sve biti lakše, bez puno papirologije, čekanja u red i raznih zahteva. Nama mlađima je lako da instaliramo aplikaciju, mada smatram da će i oni nešto stariji veoma brzo sve to savladati", kaže poljoprivredni proizvođač iz Inđije Darko Milković.

Prednosti eAgrara

Podsetimo, eAgrar će omogućiti onlajn registraciju poljoprivrednih gazdinstava, pristup i upravljenje podacima o svom gazdinstvu preko portala na dnevnom nivou odstrane poljoprivrednika, onlajn podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i zahteva za podsticaje u poljoprivredi,  uštedu vremena kod obrade zahteva usled uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva, ali i brže odobravanje podsticaja, i bržu isplatu.

To potvrđuje i Trkulja koji ističe da prijava korišćenjem mobilne aplikacije ima mnogostruke prednosti. Pre svega omogućen je pristup sa bilo kog računara sa bilo kojim operativnim sistemom. Nema potrebe da se instalira softver na kompjuter i priključuje čitač kartice. eID omogućava pristup mnogim servisima eUprave koji znatno olakšavaju život korisniku: nema skupljanja papira i čekanja na šalterima


Tagovi

EAgrar EID Uglješa Trkulja Onlajn registracija Obuka za poljoprivrednike Darko Milković Ivana Pejović Ševrt


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".