Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 16.03.2022. 16:00

Kako izgleda tržište žitarica ove sedmice?

Velika neizvesnost vlada na tržištu žitarica, a cene na svetskim berzama rastu.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 3.658
  • 304
  • 0

Stanje na tržištu žitarica se menja iz časa u čas. Cene rastu zbog straha od neizvesnosti. Poseban pritisak je izazvala vest da Rusija planira obustavu izvoza žitarica do 30. juna, javlja Agrarheute. Ovom merom bi bio pogođen izvoz pšenice, ječma, kukuruza i raži što bi imalo ozbiljne posledice po tržište.

Preostala dogovorena količina za izvoz iz te zemlje za ovaj period procenjuje se na šest do 6,5 miliona tona pšenice. Izvoz iz Ukrajine je potpuno prestao.

Odluka bi dodatno otežala ili potpuno prekinula snabdevanje pšenicom u narednim mesecima za neke zemlje. Vest je dodatno delovala na rast cene te žitarice u Evropi. Za mnoge trgovce je važno hoće li Rusija nastaviti isporuku koja je ranije dogovorena. Za Egipat, Saudijsku Arabiju i Alžir potpuna zabrana izvoza bi mogla biti katastrofalna, jer su rezervisali velike količine ruske pšenice pre početka sukoba u Ukrajini.

Izvoz žitarica iz Rusije je zatvoren za Azovsko more, a donedavni je išao preko Crnog mora. Dodatno se javlja problem u Rusiji, jer proizvođači nerado predaju ovu robu zbog trenutne situacije.

Evropi nedostaje kukuruz

Posle Kine i Meksika, Evropa je treći najveći uvoznik kukuruza. Najveće količine su dopremane iz Ukrajine. Taj izvor snabdevanja je sada prekinut što se odrazilo na njegovu vrednost. Onaj iz stare berbe je dostigao cenu nešto manje od 350 evra po toni što predstavlja najviši nivo u istoriji, izveštava Agrarheute. Pogođene su Španija, koja je najveći evropski uvoznik, Holandija, Italija, Portugal i Irska.

Kukuruz iz stare berbe košta  350 evra po toni

Španija je pozvala Evropsku komisiju da ublaži kontrolu uvoza GMO kukuruza iz Južne Amerike. EU je do sada iz trećih zemalja uvozila 11,5 miliona tona, a od toga je 6,2 mil. t dolazilo iz Ukrajine. Iz Brazila je kupovano 3,3 miliona tona, dok su preostalu količinu najviše uvozili iz Kanade, Srbije i Rusije. Veliki proizvođači unutar EU su Rumunija, Mađarska i Francuska.

Kretanje cena žitarica na svetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U 2021. godini, prema podacima EK, Francuska i Rumunija su imale rod od 15 miliona tona, ali je najveći deo prodat. Najveći nedostatak ima Španija.

Ruska zabrana izvoza i suša u SAD

Reuters je naveo da su fjučersi za pšenicu Chicago Board of Trade ojačali najviše zbog ograničenja izvoza iz Rusije što je podstaklo zabrinutost oko globalne ponude. CBOT kukuruz je ojačao na 7,58 dolara po bušelu. Navode da bi Ukrajina ovog proleća mogla da zaseje 4,7 miliona hektara manje, što je pad od 39 odsto.

"Uzmite dva najveća izvoznika kukuruza i pšenice na svetu i stavite ih po strani i dobićete mnogo neizvesnosti", rekao je Ed Dugan, viši stručnjak za upravljanje rizicima u "Top Third Ag Marketing"-u.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a su potvrdile pad prinosa u saveznim državama pogođenim sušom što je izazvalo dodatni pritisak na tržište.


Tagovi

Cena pšenice Cena kukuruza Rusija Ukrajina Španija Žitarice Tržište žitarica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.